22 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Despre tigri nefericiţi şi comerţul de animale salbatice
Despre tigri nefericiţi şi comerţul de animale salbatice

Nouă tigri slăbiţi şi îndureraţi transportaţi din Italia la graniţa Polonia-Belarus sunt în siguranţă acum, dar cazul a scos la iveală un comerţ crud şi întunecat cu animale exotice destinate Asiei.
Descoperirea din octombrie anul trecut a şocat-o pe Ewa Zgrabczynska, directorul grădinii zoologice din Poznan (Polonia), care are grijă de patru dintre ei.
Celelalte cinci feline au fost preluate de un centru zoologic numit Primadomus, lângă Alicante, în sudul Spaniei.
Tigrii erau înfometaţi, însetaţi şi murdari după o călătorie rutieră de 2.000 km. Un al zecelea nu a supravieţuit.
Supravieţuirea celorlalţi nouă a fost doar noroc: poliţiştii de frontieră din Belarus au fost suspicioşi cu privire la documentele transportatorului de animale şi au refuzat să îi lase să treacă.
Camionul de transport de animale, condus de doi italieni, era total nepotrivit pentru tigrii înghesuiţi acolo: era tipul folosit pentru transportul cailor sau al vacilor.
„Un adevărat coşmar!”- BBC Russia a stabilit că tigrii  erau destinaţi unei grădini zoologice fără licenţă din îndepărtatul Daghestan, în Caucazul Rusiei. Dar întrebarea este: clientul final îi dorea morţi sau vii?
Datele ONU şi Interpol dezvăluie că negoţul criminal cu animale sălbatice este cel mai profitabil după droguri, trafic de persoane şi livrările de arme. Comerţul cu animale sălbatice generează o cifră de afaceri anuală de aproximativ 200 de milioane de dolari, iar vânzările transfrontaliere sunt adesea deghizate în transporturi pentru circuri sau grădini zoologice.


Articole înrudite