27 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
De ce imaginile cu pisici drăgălaşe te pot face... violent?
De ce imaginile cu pisici drăgălaşe te pot face... violent?

Reacţia violentă după ce ai întâlnit ceva drăgut şi înduioşător este, de fapt, una destul de comună. Psihologii consideră că o astfel de reacţie este una absolut normală. Numită \"Agresiunea drăguţă\", această particularitate psihologică acţionează pentru a echilibra emoţiile şi restabili echilibrul atunci când o emoţie devine prea intensă. Studiul, realizat de cercetatorii de la Universitatea Yale din SUA, a testat acest răspuns pe care l-au etichetat colocvial - \"expresie dimorfă a emoţiilor pozitive\".
Drăgălăşenia, în general, se referă la modul în care ceva arată infantil, de multe ori cu un cap mare, rotund şi ochi mari. Cercetatorii au efectuat o serie de sondaje online, pentru a urmări răspunsul adulţilor la stimulii drăguţi.
În timp ce fotografiile puilor de animale au adus multiple răspunsuri previzibile, de asemenea au fost identificate şi expresii comune de agresivitate. Într-un test, 109 participanţi au vizionat imagini în care erau expuse animale - unele drăguţe, altele amuzante şi unele neutre. Participanţilor li s-a mai dat dat, de asemenea, şi foi de peliculă cu bule aer. Cercetatorii au înregistrat cel mai mare număr de bule de aer sparte atunci când participanţii vizualizau imagini ale animalelor drăguţe.
\"Oamenii îşi pot restabili echilibrul emoţional prin aceste gesturi (de spargere a bulelor). Aceste gesturi se manisfestă atunci când oamenii sunt copleşiţi de emoţii pozitive puternice, iar oameni care fac acest lucru se pare că se recuperează mai bine de la aceste emoţii puternice\", afirmă cercetatorul principal al studiului, Oriana Aragón, membru al Departamentului de Psihologie de la Universitatea Yale.
Oamenii care au reacţionat cu o agresivitate mai mare au fost şi cei care au spart mai multe bule timp de 5 minute de pozitivitate copleşitoare în care au vizualizat fotografii.
\"Aceste descoperiri ne ajută să înţelegem modul în care oamenii îşi exprimă şi controlează emoţiile. Acest fapt este, nemijlocit, legat de sănătatea mentală şi fizică, calitatea relaţiilor cu ceilalţi şi chiar cât de bine oamenii pot lucra împreună. Drăgălăşenia  poate fi un motivator natural pentru socializare, iar reacţia de agresivitate poate fi explicată ca un răspuns de protecţie\", a declarat Oriana Aragón.
Din fericire, aceste porniri violente trec repede şi reîntorc persoana înapoi la echilibru. Aragón afirmă că datorită faptului că această agresiune provine din pozitivitate, este puţin probabil să apară un răspuns  fizic negativ.


Articole înrudite