Rechinii-balenă Rhincodon typus sunt cele mai mari specii de animale acvatice (condriticieni), deoarece unele exemplare pot măsura până la 20 de metri lungime. Sunt emblematice pentru frumuseţea organismelor marine, dar şi pentru fragilitatea lor în faţa activităţilor antropice. Rechinul-balenă este considerat cel mai mare peşte viu de pe Pământ astăzi. Se hrăneşte prin aspirarea planctonului şi a peştilor cu gura sa supradimensionată. Lista Roşie a IUCN clasifică R. typus drept specie în pericol de dispariţie, iar numărul acestor giganţi planctivori continuă să scadă, în ciuda reglementării stricte din 2003 a comerţului cu carne şi înotătoare. Ipoteza ciocnirilor acestor animale cu navele mari tocmai a fost evaluate pe scară largă, iar rezultatele sunt publicate în PNAS.
Autorii studiului au reuşit să urmărească mişcările mai multor rechini-balenă, pe care i-au comparat cu rutele maritime ale cargourilor. Ei indică faptul că 92% din suprafaţa apelor folosită de R. typus este frecventată şi de aceste nave şi că aproape 50% din adâncimea folosită de aceşti rechini este comună şi cu cea a acestor nave.
Zonele unde rechinii-balenă mor cel mai adesea din cauza coliziunilor sunt în Atlanticul de Nord, incluzând şi golfurile de coastă.
Înregistrările de poziţie ale acestor locuitori ai apelor par să indice că trupurile s-au scufundat pe fundul oceanului după ce au fost afectaţi de o ciocnire navală. Aceasta ar explica faptul că numărul de R. typus continuă să scadă în ciuda măsurilor de protecţie şi fără ca trupurile victimelor să fie găsite. Biologii solicită implementarea unor măsuri de protecţie împotriva acestor coliziuni, într-o lume în care traficul maritim continuă să crească. VEZI FOTO, în Galeria de imagini de mai jos! ↓