Bulldogul francez este cel mai fragil dintre câini Recomandat

Vineri, 25 Martie 2022 12:07
Publicat în Pet Mania
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Trăsăturile fizice care fac acest câine mic atât de popular marchează şi o mai mare vulnerabilitate la problemele de sănătate.
Bulldogul francez este unul dintre cei mai populari câini din lumea occidentală. În ultimii zece ani a fost un clar proces de detronare a Labradorului în celebrul clasament pe care American Kennel Club l-a stabilit din 1884 în Statele Unite. În Franţa, se ridică în top 20 al Société centrale canine, asociaţia care se ocupă de LOF, repertoriul naţional de rase.
Dar această popularitate nu este lipsită de griji suplimentare pentru crescători, deoarece trăsăturile fizice foarte apreciate şi selectate în mod corespunzător de către crescători - precum botul scurt şi plat (brahicefalie) - au diverse dezavantaje biologice şi înregistrează o listă lungă de stări patologice specifice.
Publicat în revista Canine Medicine and Genetics, un studiu britanic s-a axat pe problemele specifice Bulldogului francez, pentru a constata că se înscrie între câinii cu grad înalt de predispoziţie la apariţia de modificări ale stării de sănătate, cu un procent mai mare faţă de alte rase.

Caracteristici patologice

Autorilor studiului, specialişti afiliaţi la Royal Veterinary College (Anglia), au analizat registrele de consultaţii din 2016 ale clinicilor veterinare britanice asociate cu baza lor de date VetCompass, adică un total de 2.781 de buldogi francezi, comparându-i cu 21.850 de câini din alte rase. Concluzia lor statistică este că micuţii simpatici şi sforăitori la modă prezintă un risc semnificativ mai mare decât alte rase în cel puţin douăzeci de tulburări şi boli. Printre cele mai mari riscuri, veterinarii indică îngustarea nărilor, boala respiratorie obstructivă, otitele şi bolile cutanate, insuficienţa cardiacă si riscul de colaps cardio-vascular.
Pe de altă parte, pentru alte probleme de sănătate şi comportament, buldogii francezi sunt mai rezistenţi decât restul populaţiei de câini. Riscul este redus la capitolul agresivităţii, obezităţii, bolilor ortopedice şi în plus prezintă o capacitate de vindecare generală şi cicatrizare peste medie.
Potrivit lui Dan O'Neill, lector superior la Colegiul Regal Veterinar şi coautor al studiului, în timp ce încrucişările sunt în mod logic vinovate pentru selectarea trăsăturilor patologice, responsabilitatea revine în cele din urmă proprietarilor pasionaţi de câini prea standardizaţi, în detrimentul sănătăţii. În plus, medicul veterinar avertizează împotriva ignorării anumitor probleme, precum sforăitul, care pot indica probleme grave de respiraţie. În final, autorii constată că 63,4% dintre buldogii francezi au fost diagnosticaţi cu cel puţin o tulburare, faţă de 66,1% pentru restul populaţiei canine analizate, aceste rezultate nu indică neapărat că unii câini sunt mai robuşti decât ceilalţi. S-ar putea ca proprietarii lor să îi răsfeţe mai mult.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu