Oamenii de ştiinţă chinezi au descoperit că comportamentul de a clipi, despre care se credea anterior că este un semnal social observat în principal la anumite primate, în special la oameni, precum şi la animalele de companie ale acestora, se extinde şi la broaştele femele, care utilizează clipitul ochilor pentru a comunica cu masculii, încurajându-i să iniţieze contactul sexual, informează Xinhua.
Studiul efectuat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Anhui Normal a fost publicat recent în revista Current Biology.
Potrivit echipei de cercetare, femelele de broască de torent cu urechi concave (Odorrana tormota), care locuiesc în cursuri de apă zgomotoase şi despre care se ştie că folosesc comunicarea cu ultrasunete, utilizează, de asemenea, ochii pentru a comunica cu masculii pentru a-i îndemna să iniţieze împerecherea.
Descoperirea demonstrează că mişcarea pleoapelor îndeplineşte funcţii de semnalizare la unele specii care nu sunt primate, extinzându-se dincolo de rolurile sale tradiţionale de funcţii fiziologice, cum ar fi lubrifierea corneei şi îndepărtarea particulelor de praf.
Prin metode experimentale, cum ar fi observaţii pe teren, experimente de acuplare controlată şi redare video, cercetătorii au observat că broaştele femele emit semnale de clipire către masculii pe care îi preferă. Numai după ce primeşte acest semnal de clipire, broasca mascul se poate angaja cu succes în comportamentul de împerechere cu femela, altfel riscă să fie respins.
Potrivit lui Zhang Fang, coordonatorul echipei de cercetare, studiul reprezintă o descoperire semnificativă în domeniul comportamentului de comunicare al broaştelor, oferind informaţii valoroase despre originea şi evoluţia comunicării vizuale în rândul animalelor, notează Agerpres.