Bichon Havanez (Bichon Havanese) este o rasă de câini care aparţine tipului Bichon, creat din rasa dispărută Bichon Tenerife. Este câinele naţional în Cuba, zona de unde şi-a preluat şi denumirea. Familia Bichon include, de asemenea, rasa Bichon Frise, Bichon Bolognese, Bichon Maltez, Coton de Tulear, Tsvetnaya Bolonka, Franzuskaya.
Este câine unic datorită blănii sale ca mătasea, foarte activ, inteligent, iubitor de oameni şi afectuos, foarte uşor de dresat, fiind companionul ideal pentru o familie.
Micul câine de Havana, adaptabil, a devenit un câine perfect pentru interior, care se înţelege foarte bine cu copii deoarece este foarte energic şi jucăuş. Este foarte prietenos şi cu celelalte animale din jurul său. Ceea ce este confortabil la această rasă este faptul că pot fi dresaţi în casă, dar preferă un antrenament blând. Sunt câini care pot fi folosiţi şi la supravegherea păsărilor de curte.
Dacă stăpânul este o persoană ocupată şi nu va petrece prea mult timp acasă, Bichonul nu se va simţi bine stând singur prea mult timp şi se poate îmbolnăvi de depresie. El are nevoie de afecţiune şi adoră să fie mereu în centrul atenţiei. Havanezul nu este un câine gălăgios, dar va alerta proprietarii dacă se apropie străini.
Este un câine de talie mică, mai mult lung decât înalt, având dimensiunile între 22 cm şi 29 cm. Cântăreşte între 3 — 6 kg. Capul este proporţional cu corpul, trapezoidal, craniul este lat şi plat, botul este subţire, iar fruntea puţin ridicată. Urechile sunt ascuţite, nu foarte lungi, lăsate şi acoperite de un păr lung şi bogat. Coada este ridicată, purtată în formă de crosă, acoperită cu păr lung, mătăsos. Ochii şi nasul sunt de culoare neagră. Datorită ochilor de un negru pătrunzător Bichonii au o privire cu totul specială şi înduioşătoare. Excesul de lăcrimare poate fi din cauza părului care intră în ochi. Este indicat ca părul de sub ochi să fie tăiat, nu ras.
Bichon Havanez are picioarele din faţă mai scurte decât cele din spate, ceea ce face parte din farmecul său. Este bine să i se taie unghiuţele când încep să se audă proeminent pe gresie sau parchet. O dată pe lună trebuie dus la veterinar pentru golirea glandelor perianale.
La Havanezul modern sunt acceptabile toate culorile şi combinaţiile de culori. Singurele restricţii care se impun rasei havanez sunt cele precum culoarea nasului, care trebuie să fie negru cu excepţia havanezului ciocolatiu care poate avea nasul în culoarea robei. Culori populare pentru aceasta rasă includ: cafeniu, alb, negru şi argintiu.
Blana la fel ca mătasea poate fi moale sârmoasă sau ondulată oferindu-i protecţie împotriva soarelui dur al ţării native. Un havanez trebuie periat de cel puţin două ori pe săptămână, în funcţie de lungimea părului, pentru prevenirea nodurilor şi a încâlcirii, potrivit animalutul.ro. Nu năpârleşte. După îmbăiere trebuie uscat şi periat pentru a nu le rămâne blana înnodată. La uscare trebuie folosită o temperatură medie deoarece temperatura mare le poate deteriora pielea.
Căţeluşii din rasa Bichon Havanez pot fi hrăniţi atât cu mâncare din comerţ specială pentru ei, cât şi cu diferite feluri de mâncare preparată în casă. Cei mai mulţi preferă orezul fiert cu morcov şi carne. Apa trebuie să fie proaspătă şi întotdeauna la discreţie.
Havanezul este o rasă sănătoasă în ansamblu, cu relativ puţine probleme grave de sănătate. Boli întâlnite sunt: anomaliile oculare (havanezul trebuie să facă, în fiecare an, până la vârsta de 7 ani, un control la ochi), surditatea congenitală, luxuaţia rotulei (poate să apără de la vârsta de 1 an), bolile cardiace (pot să apară de la vârsta de 1 an având ca definiţie deformarea inimii sau a vaselor mari de sânge), displazia de şold (datorată dezvoltării defectuoase sau anormale la nivelul şoldului), potrivit toateanimalele.ro.
Durata medie de viaţă a Bichonului Havanez este cuprinsă între 13 şi 15 ani.