02 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Antibiorezistența la pisici și câini
Antibiorezistența la pisici și câini

Ce este rezistența la antibiotice? Rezistența la antibiotice apare atunci când bacteriile continuă să se înmulțească, în ciuda încercării de oprire printr-un tratament. În esență, aceste bacterii capătă capacitatea de a „rezista” antibioticelor și se pot răspândi printre animale, oameni și mediul înconjurător. Atunci când se referă la agenți infecțioși, alții decât bacteriile, cum ar fi ciupercile, un termen mai larg poate fi folosit pentru a se referi la această rezistență, cunoscută sub numele de rezistență antimicrobiană. Rezistența la antibiotice este o amenințare tot mai mare pentru sănătatea publică și, în calitate de proprietar al animalelor de companie, este ceva cu care ar trebui să vă familiarizați. Acest lucru nu numai că vă va ajuta să vă îngrijiți în mod corespunzător animalul de companie, ci și toți membrii familiei dvs. și mediul în care locuiți.

Cum apare rezistența la antibiotice? Când o persoană sau un animal dezvoltă o infecție bacteriană, cum ar fi o infecție a tractului urinar, un medic sau un medic veterinar poate prescrie antibiotice pentru a trata și ucide bacteriile, eliminând astfel infecția. Din păcate, bacteriile au dezvoltat diverse mecanisme pentru a evita antibioticele sau pentru a reduce eficacitatea acestora în întregime. Unele moduri în care bacteriile pot depăși antibioticele includ dezvoltarea de noi mecanisme pentru a evita antibioticele sau chiar mecanisme de distrugere a antibioticelor.

De ce ar trebui să fii îngrijorat? Aceste bacterii rezistente pot deveni dificil de tratat și sunt capabile să provoace infecții care pun viața în pericol. De exemplu, doar în Statele Unite, cel puțin 2,8 milioane de persoane sunt infectate și 35.000 de persoane mor în fiecare an ca urmare a acestor bacterii rezistente. Dacă problema continuă să crească în acest ritm, OMS prezice că până în anul 2050, 10 milioane de oameni vor muri în fiecare an din cauza infecțiilor rezistente la tratatmentele antiinfectioase. Vă puteți imagina o lume în care antibioticele nu mai funcționează împotriva infecțiilor bacteriene de bază, cum ar fi streptococul din gât? Cu toate acestea, rezistența la antibiotice nu afectează doar oamenii. După cum am menționat anterior, bacteriile rezistente au capacitatea de a se răspândi printre oameni, animale și mediile în care trăim. Din punct de vedere istoric, s-a acordat multă atenție animalelor de ferma (vaci, porci etc.) care acționează ca sursă de antibiorezistență (prin reziduurile de antibiotice din carne și lapte), cu toate acestea, câinii, pisicile și alte animale de companie pot fi parte în această problemă. În cazul în care animalul dumneavoastră de companie dezvoltă o infecție rezistentă, ar putea contamina mediul pe care îl împărtășiți amândoi, chiar infectându-vă pe dumneavoastră sau pe cineva drag, în special pe cineva care este imunocompromis. Unele dintre cele mai frecvente infecții rezistente la animalele de companie sunt cele ale pielii, ale tractului urinar și cele cronice chirurgicale postoperatorii.

Ce se poate face pentru prevenția acestei situații din ce în ce mai frecvente? Există multe lucruri care pot fi făcute atât de medicii veterinari, cât și de proprietarii de animale de companie pentru a ajuta la reducerea dezvoltării bacteriilor rezistente.

La profesioniștii veterinari:

- Educaţie. Veterinarii se pot educa atât pe ei înșiși, cât și pe clienții lor cu privire la provocările rezistenței la antibiotice și la utilizarea responsabilă a antibioticelor.

- Practică. Profesioniștii veterinari pot practica o bună administrare, definită de Societatea de Boli Infecțioase din America ca „Optimizarea indicației, selecției, dozării, căii de administrare și a duratei terapiei antimicrobiene pentru a maximiza utilizarea clinică sau prevenirea infecției, limitând în același timp daunele colaterale ale antimicrobiene. utilizarea, inclusiv toxicitatea, selectarea organismelor patogene și apariția rezistenței”.

Un mod în care medicul veterinar poate practica o bună administrare este prin încurajarea dumneavoastră și a altor proprietari de animale de companie să accepte la testarea adecvată, astfel încât infecțiile să poată fi identificate cu precizie și să poată fi selectate tratamentele potrivite.

La proprietarii de animale de companie:

- Igienă. Este important să practicăm o igienă bună a animalelor de companie pentru a reduce șansele de transmitere a infecției. Aceasta include spălarea de rutină a mâinilor și descurajarea animalelor de companie de la a vă linge fața.

- Profilaxia de rutină. Vizita la medicul veterinar anual pentru un examen de rutină de sănătate îi va ajuta să-i țină la curent cu vaccinările, reducând șansele generale de a contracta o boală infecțioasă. În SUA se practică în mod curent o schemă cu două vizite obligatorii pe an, în care pe lângă examenul clinic, se fac analizele curente de sânge și testarea serologică pentru dirofilarioză (viermi la inimă).

- Corectitudinea folosirii medicamentelor. Este important să utilizați toate medicamentele conform instrucțiunilor medicului veterinar. Nu trebuie să opriți niciodată un medicament mai devreme sau să începeți o terapie cu substanțe pe care le aveți acasă fără a vă consulta mai întâi medicul veterinar.

- Testarea. Dacă finanțele vă permit, ar trebui să acordați medicului veterinar permisiunea de a efectua teste adecvate de cultură (stabilirea antibiogramei) și susceptibilitate precoce la infecții. Aceasta ajuta la identificarea corectă de orice infecție bacterienă pe care o poate avea animalul dumneavoastră de companie și antibioticele corespunzătoare care ar trebui utilizate pentru tratament. Acest lucru va reduce șansele ca medicul veterinar să aleagă un antibiotic ineficient, ceea ce duce adesea la mai multe vizite la cabinet și la o povară financiară pe termen lung. În plus vorbim și despre contribuția noastră personală la problema globală a rezistenței la antibiotice.

Autor Cornel Gingărașu


Articole înrudite