Pe lângă faptul că sunt prieteni excelenţi de joacă, câinii ar putea îmbunătăţi activitatea cognitivă a creierului nostru. Cel puţin asta confirmă un studiu publicat pe 05 octombrie 2022, în jurnalul PlOs One.
O echipă de cercetători de la Universitatea din Basel (Elveţia) a efectuat experimente cu 19 persoane şi 4 câini. Oamenii trebuiau să se privească câinii, să-i mângâie şi să stea întinşi lângă ei. Au trebuit să repete aceste acţiuni cu un animal împăiat fabricat cât mai realistic, asemanător la greutate, simulacrul având până şi încălzire interioară.
Pe parcursul experimentului, activitatea în cortexul prefrontal al creierului lor a fost monitorizată utilizând tehnici de neuroimagistică în infraroşu.
„Am ales să studiem cortexul cerebral, mai ales zona frontală, deoarece această zonă a creierului este implicată în mai multe funcţii importante, cum ar fi atenţia, memoria de lucru şi rezolvarea problemelor. Dar este implicată şi în procese sociale şi emoţionale”, a explicat Rahel Marti, autorul principal al studiului.
Cercetătorii au descoperit că activitatea creierului prefrontal a fost mai mare atunci când participanţii au interacţionat cu câinii adevăraţi, nu cu animalul de pluş. Mai presus de toate, au observat că cea mai interactivă acţiune a fost cea de mângâiere.
Studiul demonstrează că interacţiunile terapeutice dintre oameni şi animale pot stimula activitatea cognitivă şi emoţională a creierului.
„Dacă pacienţii cu deficite de motivaţie, atenţie şi funcţionare socio-emoţională prezintă o implicare mai mare în interacţiunea cu animalele, atunci aceste activităţi comune ar putea creşte şansele de a învăţa şi de a atinge obiectivele terapeutice”, a spus Rahel Marti.