29 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
9 semne de gelozie la animalul tău de companie (şi cum să le combaţi)
9 semne de gelozie la animalul tău de companie (şi cum să le combaţi)

Când mergi să mângâi un alt animal, puiul tău poate sări între voi, îndepărtând mâna. Sau pisica ta poate miauna excesiv pentru ca nu îi acorzi atenţie. Oare acestea denotă apariţia geloziei?
Suzanne Hetts, specialist în comportamentul animalelor, spune că deseori o pisică sau un câine simte acelaşi tip de sentimente, cum ar fi cel de  de gelozie, exact ca şi oamenii.
„În cele mai multe cazuri, aceasta este descrisă ca o situaţie competitivă în care animalul de companie concurează cu un alt individ – om, câine, pisică sau altcineva – pentru ceva ce îşi doreşte”, spune Hetts.
Indiferent de cum îl numiţi, comportamentul gelos la animalele de companie poate fi o problemă.

Iată câteva exemple de gelozie la animale care ar trebui să te facă atent:

1. Agresiunea
Acest lucru poate fi adesea sub formă de muşcătură sau ros persistent a animalului care vrea să atragă atenţia.

2. Urinarea sau defecarea în afara litierei
Animalele noastre de companie nu îşi pot exprima gândurile şi sentimentele în cuvinte, aşa că, în schimb, uneori îşi exprimă sentimentele în acţiuni. Dacă îi vezi făcând pipi sau caca în locuri unde nu ar trebui, poate fi o încercare de a transmite ceva, în general o nemulţumire.
Cu toate acestea tulburarile de comportament excretor pot fi şi un semn al unei probleme de sănătate, aşa că prima ta oprire ar trebui să fie o vizită la veterinar pentru a te asigura că animalul tău de companie nu are nevoie de îngrijiri medicale.

3. Cererea unei atenţii sporite
Comportamentul “lipicios”, linsul mâinilor şi urcatul în braţe este şi un semn de afecţiune, dar şi o metodă prin care încearcă să-ţi atragă atenţia.

4. Comportament insistent, uneori obsesiv
Psihologii veterinari observă că acest lucru vine adesea sub forma unui animal de companie „care împiedică un om sau un animal, să se mişte liber în mod regulat sau încearcă să-i determine o anumită traiectorie”.

5. Mârâiala, şuieratul sau lupta cu un alt animal
Aceasta poate fi o problemă în special într-o gospodărie cu mai multe animale, unde  apare concurenţa pentru atenţie şi resurse.

6. Încercarea de a speria străinii
„Animalele de companie pot latră, şuiera, scuipa sau mârâi în mod agresiv atunci când proprietarii sunt întâmpină vizitatori sau intră în contact cu persoane din afara teritoriului familiar.

7. Giumbuşlucuri sau joacă agitată
Acestea sunt un semn sigur că animalul tău de companie încearcă să atragă proprietarii sau familia lui în sfera atenţiei şi afecţiunii.

8. Invadarea spaţiului
Pisicile se vor întinde uneori biroul tău sau se vor aşeza pe tastatura computerului pentru a atrage atenţia sau chiar vor începe să doboare lucruri de pe masă. La câini apare ridicarea pe picioarele din spate şi poziţia pinguinului.

9. Părăsirea camerei
Uneori, când animalele de companie se supără, pot avea tendinţa de a se retrage, izolarea demonstrând stres maxim.

Ce cauzează gelozia la animalele de companie?

Potrivit experţilor, comportamentele de gelozie la animalele de companie sugerează de obicei plictiseală sau un truc pentru atenţia stăpânilor lor. „Uneori, la fel ca oamenii, se pot simţi nesiguri”, explică dr. Geoffrey Broderick, veterinar din New York. „Au nevoie de atenţie individuală, de multe îmbrăţişări şi de activităţi care să-i ţină ocupaţi şi să nu se plictisească. Uneori, animalele noastre de companie ne vor doar pe noi şi nu vor să ne împartă cu alt animal de companie sau cu altă persoană.”
Lipsa resurselor (cum ar fi o singură jucărie pentru mai multe animale), conflictul social, spaţiul prea mic, stresul, lipsa exerciţiilor fizice şi dispoziţia genetică pot provoca un comportament gelos.

Cum să opriţi comportamentul gelos la animalele de companie

Iată câteva dintre sfaturile comportamentaliştilor americani pentru a reduce gelozia într-o gospodărie cu mai multe animale de companie:
- Păstraţi notiţe asupra circumstanţelor care provoacă semne de gelozie/agresivitate. Acest lucru poate fi util atunci când observaţi comportamente pe care nu le puteţi gestiona singur, deoarece puteţi partaja lista cu medicul veterinar sau cu un specialist în comportamentul animalelor.
- Nu acordaţi mai multă atenţie unui animal în detrimentul altuia.
- Ajutaţi-vă câinele sau pisica să se simtă în siguranţă şi relaxat în spaţiul lor, astfel încât să-l vadă personal şi sigur.
- Hrăniţi animalele separat pentru a evita conflictele în timpul mesei.
- Când ajungeţi acasă, asiguraţi-vă că nu acordaţi mai multă atenţie unuia din animale. Nivelul de entuziasm emoţional va scădea, prevenind apariţia semnelor de agresivitate.
- Puneţi o lesă la ambii câini atunci când mergeţi câte doi şi luaţi în considerare un lider blând pentru un control mai bun.
- Nu mângâia un animal fără să-l mângâi şi pe celălalt.
- Să aveţi cel puţin două dintre toate jucăriile, păturile şi alte obiecte, îndepărtându-le pe cele comestibile, batoane sau recompense.
IMPORTANT! Acordaţi-le atenţie şi lăudați-le atunci când se comportă calm şi nu manifestă comportamente geloase.
Gestionarea comportamentelor nedorite şi menţinerea animalelor de companie sănătoase din punct de vedere psihic sunt cheia pentru evitarea situaţiilor neplăcute în continuare, spune dr. Broderick. „Ca părinţi de animale de companie, trebuie să ne îngrijim de nevoile lor fizice şi emoţionale, la fel cum facem pentru copiii noştri umani”, spune el. „Animalele noastre vor doar să se simtă iubite.”


Articole înrudite