Antreprenorii români vor să-şi promoveze ţara, cea de-a doua cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, drept un loc pentru investiţii şi vizite, transmite Bloomberg.
În condiţiile în care economiştii prognozează că îngrijorările legate de Brexit şi de Orientul Mijlociu vor duce la reorientarea atenţiei investitorilor spre fostele ţări comuniste, românii încearcă să schimbe imaginea unei ţări sărace, cunoscută cel mai bine pentru Dracula, într-o destinaţie cu plaje neatinse, culturi de viţă de vie, spa-uri şi staţiuni montane.
Un exemplu în acest sens este Ivan Patzaichin, de patru ori medaliat olimpic, şi partenerul său Teodor Floru, al căror proiect de eco-turism din Delta Dunării angajează pescarii din localităţile izolate pentru a le arăta turiştilor modurile tradiţionale de pescuit şi gătit. Patzaichin vrea să utilizeze fonduri structurale pentru a pune la punct şi a finanţa o reţea care până acum numără aproximativ 120 de oameni. În acest fel, Patzaichin speră că va aduce fonduri în una din cele mai sărace regiuni ale României şi le va arăta localnicilor din Deltă cum să supravieţuiască într-o lume modernă prin care călătoresc turişti bogaţi.
"Vrem să le arătăm locuitorilor că există şi alte modalităţi prin care poţi să îţi asiguri traiul. Vrem să se unească şi să pună la punct mici comunităţi care să lucreze împreună, să înfiinţeze pensiuni şi să le arate oaspeţilor modul tradiţional de viaţă", a spus Ivan Patzaichin.
Şansele României de a schimba zeci de ani în care industria turistică a fost neglijată nu au fost niciodată mai bune. În al doilea trimestru al acestui an, economia României a crescut cu 6%, cel mai mare avans din Uniunea Europeană.
"Este nevoie de un turism modern în Bucureşti şi investiţii orientate spre expaţi", crede Mihai Patrulescu, economist şef la UniCredit Bank Bucureşti.
Numărul turiştilor străini şi al expatriaţilor care trăiesc şi muncesc în România a crescut constant după ce ţara a luat măsuri pentru a combate corupţia iar sistemul politic s-a stabilizat. Percepţia unui climat de afaceri îmbunătăţit în România ajută la atragerea investitorilor, în primele şase luni ale acestui an investiţiile străine directe ridicându-se la două miliarde de euro, comparativ cu 1,6 miliarde de euro în perioada similară a anului trecut.
Guvernul de la Bucureşti a decis să cheltuie şi el aproximativ trei milioane de euro pentru promovarea turismului în acest an, a precizat secretarul de stat pentru mediul de afaceri şi IMM-uri Claudiu Vrînceanu. Acesta a adăugat că anul trecut România a înregistrat aproximativ 120 de noi investiţii în turism, pe fondul creşterii numărului de turişti şi a sumelor cheltuite, în medie, de o persoană.