23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Sprijinirea studiului limbii române în comunităţile româneşti reprezintă o prioritate
Sprijinirea studiului limbii române în comunităţile româneşti reprezintă o prioritate

Ministerul Afacerilor Externe consideră o prioritate sprijinirea studiului limbii române în comunităţile româneşti şi promovarea ei, inclusiv a statutului său de limbă oficială a Uniunii Europene, în rândul cetăţenilor altor state, se arată într-un comunicat al MAE.
Sursa citată precizează că sunt tineri "din ce în ce mai numeroşi" care se îndreaptă către traducerea literaturii române sau activează în cadrul instituţiilor europene.
"Ministerul Afacerilor Externe se implică activ în derularea activităţii celor circa 50 de lectorate de limbă, cultură şi civilizaţie română din 30 de ţări din Europa, Asia şi America, precum şi în cea a proiectului iniţiat de Institutul Limbii Române în 2007 — 'Cursuri de limbă, cultură şi civilizaţie românească', dedicat elevilor români înscrişi în unităţi de învăţământ din Belgia, Italia şi Spania, iar, din anul 2015, Portugalia şi Irlanda", adaugă MAE.
În acest context, instituţia aminteşte de programul de burse oferite străinilor de statul român şi de faptul că printre obiectivele sale se numără promovarea limbii române şi a unei cât mai bune cunoaşteri a ţării de către cetăţeni din întreaga lume.
"Limba maternă a circa 30 milioane de persoane, elementul fundamental în păstrarea identităţii naţionale şi factor de coeziune pentru comunităţile româneşti din străinătate, limba română reprezintă, prin istoria şi harta sa, prin unitatea lingvistică a comunităţilor istorice de români, atât un argument ştiinţific de netăgăduit, cât şi un instrument de promovare a latinităţii poporului român. Un subiect constant în dezbaterile actuale privind educarea tinerelor generaţii se referă la prezervarea şi perpetuarea în rândul acestora a elementelor profilului identitar, în primul rând a limbii, istoriei şi culturii, la conştientizarea importanţei acestor elemente în formarea morală şi intelectuală a tinerilor", adaugă MAE.
Potrivit comunicatului, numeroase ambasade, oficii consulare şi institute culturale româneşti în străinătate organizează evenimente de marcare a Zilei Limbii Române, alături de acţiuni de promovare a României sau de consolidare a legăturilor cu diaspora din ţările în care-şi desfăşoară activitatea.
Totodată, Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni, din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, va sprijini, în perioada 30 august — 4 septembrie, organizarea, împreună cu mediul asociativ, a unei serii de evenimente care se adresează românilor din Serbia, Bulgaria, Ucraina şi Republica Moldova.


Articole înrudite