07 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Speciile de toamnă şi pomi-viticole în repaus vegetativ, în perioada următoare
Speciile de toamnă şi pomi-viticole în repaus vegetativ, în perioada următoare

Starea de vegetaţie a culturilor agricole, la speciile de toamnă şi pomi-viticole, se va menţine în repaus vegetativ în majoritatea regiunilor, iar la culturile de rapiţă, orz şi grâu, semănate în perioada optimă, densitatea va fi redusă, se menţionează în prognoza agrometeorologică, valabilă pentru perioada 19 - 25 ianuarie, publicată miercuri de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
Potrivit sursei citate, în perioada de referinţă, va predomina o vreme normală sub aspect termic, pe întreg teritoriul agricol al ţării, cu o temperatura medie diurnă a aerului ce se va încadra între -9 şi 5 grade Celsius, limite apropiate de normele climatologice, în toate zonele de cultură.
La nivel climatologic, în majoritatea regiunilor agricole, temperatura maximă a aerului se va situa între -7 şi 10 grade Celsius, în timp ce minimele vor oscila între -10 şi 0 grade Celsius, mai scăzute în zonele depresionare, unde se poate produce îngheţ la sol.
Din punct de vedere pluviometric, se prognozează precipitaţii mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare) în cea mai mare parte a regiunilor, fiind însoţite de intensificări ale vântului. Local, în zonele joase, vor fi condiţii de producere a ceţei, asociată cu depunere de chiciură.
Conform prognozei de specialitate, în cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în Maramureş, Transilvania, Banat, Crişana şi Oltenia, pe suprafeţe agricole extinse din Muntenia şi Dobrogea, izolat în sud-estul Moldovei.
De asemenea, în cea mai mare parte a Moldovei, izolat în nordul şi în nord-estul Munteniei, precum şi în centrul Dobrogei se vor înregistra deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată şi puternică).
"În condiţiile agrometeorologice menţionate, la speciile de toamnă şi pomi-viticole se va menţine repausul vegetativ, în cea mai mare parte a teritoriului agricol. În general, la culturile de rapiţă, orz şi grâu de toamnă semănate în perioada optimă şi bine adaptate la condiţiile de pe parcursul iernii, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta bună şi medie, iar în semănăturile tardive, insuficient călite şi nepregătite pentru a rezista la temperaturile scăzute, starea de vegetaţie va fi în continuare medie şi slabă, iar densitatea redusă", precizează specialiştii.
Totodată, culturile de orz şi grâu de toamnă îşi vor continua răsărirea (80-100%), formarea frunzei a treia şi înfrăţirea (10-100%), cu o stare de vegetaţie pe ansamblu medie şi bună, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive.
În acelaşi timp, sub aspect fenologic, rapiţa înfiinţată în perioada optimă se va afla în faza de înfrunzire (7-14 frunze), 1-3 frunze bazale fiind îngălbenite sau uscate parţial/total, iar în toate plantaţiile pomi-viticole se va înregistra starea de repaus biologic, speciile având o bună rezistenţă la condiţiile de iernare.
Pe ansamblu, lucrările agricole specifice (arături, fertilizări, lucrări de întreţinere în vii şi livezi etc.) se vor desfăşura cu dificultate, îndeosebi în zilele cu precipitaţii, notează ANM. (sursa Agerpres)


Articole înrudite