22 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Severin, convocat de urgenţă la Parlamentul European
Severin, convocat de urgenţă la Parlamentul European
Eurodeputatul PSD Adrian Severin a fost chemat de urgenţă la Bruxelles, la Parlamentul European, pentru a da explicaţii în legătură cu înregistrările apărute în publicaţia britanică Sunday Times, informează Realitatea TV. Severin a fost chemat de liderul PSE din Parlament.
Şi conducerea PSD l-a chemat pe Severin să dea explicaţii. Mai mult, şi Direcţia Naţională Anticorupţie s-a autosesizat şi va face verificări în acest caz.
Reamintim că reporterii ziarului britanic Sunday Times susţin că au propus mai multor eurodeputaţi să facă lobby pentru o serie de amendamente în Parlamentul European, promiţându-le că, în schimbul acestora, vor fi plătiţi cu diverse sume de bani. Adrian Severin ar fi unul din membrii PE care au căzut în capcana jurnaliştilor. Potrivit NewsIn, Severin ar fi promovat un amendament, iar apoi i-a anunţat printr-un e-mail pe falşii lobbyişti, afirmând că amendamentul de care sunt interesaţi a fost depus la timp. La scurt timp, el ar fi trimis o factură de 12.000 de euro pentru "servicii de consiliere".
Eurodeputatul Adrian Severin a declarat, la un post tv, că întregul scandal nu este nimic mai mult decât "o înscenare, o manoperă de operaţiune sub acoperire a unui jurnal de scandal care atacă constant credibilitatea PE" şi a anunţat că a cerut urmărirea în justiţie a ziariştilor sub acoperire.
Contactată de Sunday Times, vicepreşedinta Parlamentului European, Diana Wallis, a promis o anchetă. "Acest lucru trebuie să facă obiectul unei anchete aprofundate", a declarat ea.

Mita din PE, a treia capcană în care pică Severin

Social-democratul Adrian Severin a mai picat de-a lungul carierei sale politice în plasa ziariştilor. E adevărat, nu pentru fapte cu iz penal. Într-un articol realizat de „Academia Caţavencu” în anii '90, mai mulţi politicieni au răspuns la întrebarea ce părere au despre existenţa a două molecule de hidrogen în formula apei. Cele mai savuroase răspunsuri i-au aparţinut lui Severin care era extrem de îngrijorat şi propunea măsuri urgente pentru populaţie, începând cu renunţatul la apa „bihidrogenată” de la robinet.
O altă declaraţie memorabilă a pedistului (pe atunci) făcea referire la existenţa unei liste cu nume de ofiţeri acoperiţi ai serviciilor secrete care lucrau în presă. Severin pretindea în 1997 că deţine acea listă, dar a refuzat să o facă publică. Afirmaţiile sale nu au putut fi demonstrate niciodată. La două luni după scandalul monstru pe care l-au iscat afirmaţiile sale, Severin a demisionat din funcţia de ministru de Externe din partea P.D, fiind înlocuit de Andrei Pleşu.
Cu toate acestea, Severin nu a uitat niciodată scandalul ofiţerilor acoperiţi din presă. Într-un editorial din 2006, el scria că preşedintele Emil Constantinescu a încercat să „abordeze frontal această problemă”. „Nu a făcut-o nu atât pentru că nu a dorit-o, ci pentru că nu a fost lăsat să o facă de o coaliţie de forţe oculte. Ulterior, el s-a declarat învins de serviciile de securitate. Nu ştiu la cine s-a referit. Ştiu doar că înfrângerea a avut loc luni, 22 decembrie 1997 (n.red. - Severin a demisionat 7 zile mai târziu) spre miezul nopţii”, nota Severin în articolul intitulat „Şarada ofiţerilor acoperiţi din presă”.

Articole înrudite