22 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Românii mănâncă şi beau mai puţin
Românii mănâncă şi beau mai puţin

Venirea crizei economice i-a fãcut pe mulþi români sã-ºi regândeascã bugetul, în condiþiile în care sute de mii de persoane ºi-au pierdut locurile de muncã, iar milioane de angajaþi s-au vãzut cu salariile reduse. Astfel, românii au fost nevoiþi sã taie ºi din banii alocaþi pe mâncare ºi bãuturi. ªi chiar dacã au continuat sã dea aceleaºi sume lunar pe alimente, inflaþia ºi deprecierea puternicã a leului care a urmat dupã anul 2008 au redus cantitãþile cumpãrate.

O analizã a datelor privind consumul diferitor alimente în perioada 2005-2011 aratã o creºtere a nivelului de trai în anii premergãtori crizei, manifestatã prin cantitãþi din ce în ce mai mari ale produselor precum carnea proaspãtã, preparate din carne, lapte, legume, fructe, apã mineralã ºi sucuri, dar ºi bãuturi alcoolice. În perioada 2005-2008, a scãzut însã consumul de cartofi, consideraþi „mâncarea sãracului”, lãsând mai mult loc pe masa românului de rând pentru alimentele mai scumpe. Cantitatea de cartofi consumatã lunar a continuat sã scadã ºi dupã venirea crizei, de la aproximativ 4 kg în 2005, la 3,6 kg în 2008 ca sã ajungã la 3,5 kg în 2011, potrivit datelor publicate de Institutul Naþional de Statisticã (INS).

Cea mai mare scãdere a consumului mediu în anul 2011 comparativ cu anul 2008 este observatã în cazul berii, de 10,3%, de la 1,2 litri/lunã scãzând constant pânã la 1,08 litri/lunã.

Totodatã, românii au mâncat, în medie, mai puþine preparate din carne. Consumul s-a redus cu aproape 8%, în trei ani, de la 1,11 kg/lunã, în anul venirii crizei, pânã la 1,02 kg lunar, în 2011. În schimb, consumul de carne proaspãtã s-a menþinut constant, la 3 kg pe lunã, dupã ce a înregistrat creºteri uºoare în 2009 ºi 2010, când s-a situat la 3,1 kg/lunã.

„În România, consumul de carne ºi preparate din carne se situeazã la un nivel relativ scãzut comparativ cu standardele din þãrile dezvoltate. Consumul mediu lunar de carne proaspãtã pe o persoanã a fost, în anul 2011, de 3,1 kg. Împreunã cu preparatele din carne, acesta se ridicã la 4,1 kg lunar, ceea ce înseamnã un consum mediu anual de 49 kg pe o persoanã”, precizeazã reprezentanþii INS.

Românii au fost nevoiþi sã bea mai puþin lapte, cu o scãdere a consumului de 3,07%, în perioada de referinþã, de la 6,2 litri/lunã în 2008 pânã la 5,9 litri/lunã în 2011. Consumul de apã mineralã ºi bãuturi nealcoolice s-a diminuat, în trei ani de crizã, cu 5,4%, de la 4,83 litri/lunã pânã la 4,57 litri lunar. Totodatã, românii au tãiat ºi din raþia de þuicã ºi vin, consumul acestor bãuturi alcoolice scãzând, între anii 2008 ºi 2011, cu 3,1% ºi, respectiv, 7,4%.

Aceste alimente ºi bãuturi au fost înlocuite pe mesele conaþionalilor noºtri de mai multe fructe, legume ºi conserve din legume. Consumul de legume ºi conserve din legume a crescut cu aproape 4%, de la 7,3 kg/lunã la 7,6 kg/lunã. Totodatã, românii au mâncat cu 2,6% mai multe fructe, în creºtere de la 3,3 kg/lunã în 2008 pânã la 3,4 kg în 2011.

Numãrul de ouã pe care le consumã, în medie, un român pe lunã a rãmas constant în toatã perioada dintre anii 2005 ºi 2011 la 13 bucãþi.


Articole înrudite