20 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Autorităţile de la Chişinău vor urmări cu atenţie soluţiile pe care le va identifica România pentru a-şi asigura resurse alternative de gaze naturale, a declarat marţi vicepremierul moldovean Valeriu Lazăr, care deţine şi portofoliul economiei şi comerţului.
El a opinat că renunţarea la proiectul Nabucco în favoarea Trans Adriatic Pipeline (TAP) nu va afecta Republica Moldova, chiar dacă prin conectarea României la unul din gazoductele care vizează furnizarea alternativă pentru UE s-ar fi conectat implicit şi Republica Moldova la această sursă prin gazoductul Iaşi-Ungheni.
Potrivit lui Lazăr, România va căuta alte soluţii energetice, de care ar putea beneficia şi ţara sa. „România va fi în căutarea unor soluţii alternative. Poate să fie vorba de South Stream, poate să fie vorba de aducerea pe piaţa României a gazelor lichefiate. România este o ţară cu ambiţii, este un partener ce rămâne în continuare unul foarte important pentru noi şi soluţia pentru ei va însemna şi o soluţie pentru noi”, potrivit oficialului citat.
El a adăugat că Republica Moldova va acorda în continuare atenţie construcţiei gazoductului Iaşi-Ungheni deoarece are nevoie de o sursă alternativă de gaze naturale. „Gazoductul rămâne o prioritate pentru că ţinteşte pe termen scurt şi mediu securizarea livrărilor. Nu putem să fim dependenţi doar de o singură sursă de livrare. Trebuie să ai cel puţin o sursă alternativă”, a explicat Valeriu Lazăr.
Totodată, el a precizat că Republica Moldova (dependentă în totalitate de importurile de gaze din Rusia, n.r.) va procura gaze din sursa care va fi mai sigură şi care va oferi preţul cel mai convenabil.
Grupul petrolier austriac OMV a anunţat miercurea trecută că proiectul gazoductului Nabucco West nu a fost selectat de consorţiul Shah Deniz II pentru furnizarea de gaze naturale din Azerbaidjan. Proiectul Nabucco West, în care România era participantă prin compania de stat Transgaz, a pierdut competiţia pentru gazele naturale din Azerbaidjan în favoarea proiectului concurent Trans Adriatic Pipeline (TAP).
Premierul român Victor Ponta a declarat duminică seara la postul naţional de televiziune că această decizie îi oferă României şansa de a valorifica propriile resurse, care pot acoperi şi consumul Republicii Moldova. "Cu atât mai mult trebuie să înţelegem că viitorul României depinde de propriile noastre resurse, resurse proprii care înseamnă gazele şi resursele din Marea Neagră, acolo Epson, OMV, Romgaz au găsit resurse deja, trec de la explorare la exploatare şi în 2018, deci chiar mai repede decât Nabucco, putem să avem gaze ale noastre, din Marea Neagră şi, de asemenea, gazele de şist, pe care România, Polonia, Lituania, Spania, Marea Britanie le explorează în acest moment. În trei-patru ani vom avea garanţia dacă sunt sau nu şi dacă sunt, aşa cum în SUA au redus la 25% preţul gazelor, se va întâmpla şi în România", a precizat Victor Ponta.


Articole înrudite