România va face demersuri pentru obţinerea statutului de stat membru în sistemul UNDAC (echipe ONU de evaluare şi coordonare în caz de dezastre), a decis Guvernul, printr-un memorandum, la propunerea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.
Potrivit unui comunicat al Executivului, remis AGERPRES, admiterea în sistemul UNDAC va asigura statului român vizibilitatea politică sporită a eforturilor de implicare în activităţi de asistenţă internaţională pe linie de protecţie civilă.
De asemenea, va fi consolidat profilul României pe dimensiunea de coordonare umanitară, asigurând perfecţionarea unor specialişti români în domeniu şi racordarea IGSU la reţeaua internaţională a managerilor pentru situaţii de urgenţă.
Totodată, va creşte capacitatea echipei RO-USAR (Romanian — Urban Search and Rescue) de coordonare a echipelor internaţionale dintr-un stat afectat, în cazul în care aceasta ajunge printre primele echipe la locul dezastrului.
Conform Executivului, decizia României de a deveni membru UNDAC va fi comunicată printr-o scrisoare adresată OCHA-Geneva, sub semnătura ministrului Afacerilor Interne, care va reflecta angajamentul constituirii unui depozit UNDAC şi va indica un Punct Focal Naţional responsabil pentru dialogul cu OCHA şi pentru monitorizarea respectării de către România a cerinţelor UNDAC, reprezentat de IGSU.
Pentru admiterea în UNDAC, partea română se angajează să deschidă un "cont de misiune" în cuantum de 50.000 de dolari, din bugetul alocat MAI. Aceste fonduri vor fi folosite de experţii români atunci când participă la misiunile UNDAC, se mai arată în comunicat.
Sistemul UNDAC — United Nations Disaster Assessment and Coordination a fost fondat în 1993, fiind alcătuit din manageri naţionali din 80 de state şi alte agenţii.