Peste un sfert (25,8%) din populaţia României era ocupată în agricultură în 2015, ceea ce plasează România pe primul loc în Uniunea Europeană, unde media populaţiei ocupate în agricultură era de 4,4%, arată datele publicate recent de Eurostat.
În 2015, aproximativ 10 milioane de persoane lucrau în agricultură în Uniunea Europeană. Aproape trei sferturi (72,8%) din forţa de muncă ocupată în agricultură din UE era concentrată în şapte ţări: România, Polonia, Italia, Franţa, Spania, Bulgaria şi Germania.
Când vine vorba de caracteristicile socio-demografice ale populaţiei ocupate în agricultură, datele Eurostat pentru anul 2016 arată că femeile reprezentau mai mult de 40% din forţa de muncă din agricultură doar în cinci state membre, respectiv Austria (44,5%), România (43,1%) Polonia, Grecia şi Slovenia (41,1% în fiecare din aceste ţări).
De asemenea, 60% dintre cei care lucrau în agricultură în UE aveau între 40 de ani şi 64 de ani, în timp ce 32% aveau o vârstă mai mică de 40 de ani iar 9% aveau o vârstă de peste 64 de ani. În rândul statelor membre, cea mai mare pondere a persoanelor cu vârsta de peste 64 de ani care lucrează în agricultură se înregistrează în Portugalia (42%), Irlanda (22%) şi Marea Britanie (19%).
În rândul persoanelor care lucrează în agricultură în UE, proporţia absolvenţilor de studii universitare variază între 1,6% în România şi 25,5% în Marea Britanie.
În 20 de state membre UE, peste jumătate din fermieri au declarat că au doar experienţă practică, cel mai mare procent, de peste 90%, fiind înregistrat în România, Grecia, Bulgaria şi Cipru. În contrast, în Italia doar 3,1% din fermieri aveau doar experienţă practică în timp ce 90,8% au declarat că dispun de cel puţin o pregătire de bază în agricultură.
Când vine vorba de un ciclu complet de pregătire în agricultură, jumătate din managerii de fermă din Luxemburg aveau o astfel de pregătire, comparativ cu mai puţin de 1% în Malta, Grecia, Cipru şi România.
În sfârşit, România are cea mai mică proporţie din UE (1,5%) a persoanelor angajate în agricultură care lucrează în regim full time, faţă de media de 16,4% în UE şi peste 50% în Cehia, Franţa, Luxemburg şi Belgia.