22 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Pacienţii români beneficiază de cea mai mică rată de compensare a medicamentelor din Europa. Concluzia reiese dintr-un studiu realizat de către Organizaţia pentru cooperare şi dezvoltare economică iar asociaţiile de pacienţi se declară revoltate. În replică, Ministerul Sănătăţii susţine că şi aşa efortul financiar este destul de mare pentru a suporta compensarea celor peste 4.000 de medicamente de pe listă.
Conform cifrelor rezultate din analiza OCDE, în România media de compensare a medicamentelor este de 59%, asta în timp ce media în Uniunea Europeană este de 81%. România este la coada clasamentului având în vedere faptul că în Polonia media compensării este de 67,5%, în Cehia de 78,6%, iar în Spania poate ajunge şi până la 93,4%. Nu e de mirare că în aceste condiţii tot mai mulţi români se plâng de faptul că medicamentele sunt scumpe şi uneori, în cazul pensionarilor, toţi banii se duc doar pe mâncare şi medicamente. Mai mult, pentru ca un medicament să intre pe lista de compensare în ţara noastră procedura poate dura până la 1.200 de zile, în timp ce, în UE, cel mai mare timp de aşteptare se înregistrează în Belgia, de 403 zile.
Asociaţiile de pacienţi mai reclamă faptul că ţara noastră are cele mai mari valori ale ratelor de mortalitate sub vârsta de 65 de ani şi asta pentu că bolile sunt depistate târziu. Din cauza lipsei programelor de screening şi prevenţie nu ştim că suntem bolnavi.
Potrivit datelor de la nivel european, doar 19% dintre români declară că au cunoştintă de problemele de sănătate sau boli de lungă durată în vreme ce media în Europa este de 30%. La noi sunt depistate târziu bolile cardice, cancerul de sân sau cancerului de col. De altfel, România înregistrează cea mai mare rată de mortalitate prin cancer din Europa.

Articole înrudite