22 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Potrivit raportului lunar al Comisiei Europene, care monitorizează schimbările de pe piaţa muncii din UE, România se detaşează cu mult între ţările care vor face cele mai multe concedieri până la sfârşitul anului.
Anunţul autorităţilor de la Bucureşti privind disponibilizarea a peste 60.000 de angajaţi din sectorul public a făcut ca, în lunile iulie şi august, numărul de concedieri anunţate să fie de cinci ori mai mare decât cel al angajărilor, la nivelul întregului bloc comunitar. Astfel, monitorizarea Comisiei arata că cele mai multe concedieri urmează să se facă în România (61.257 de angajaţi), urmată, la mare distanţă, de Italia (9.820), Franţa (9.469), Marea Britanie (4.205) şi Germania (3.580). Sectorul cel mai grav afectat de restructurări este administraţia publică, în urma anunţurilor venite de la Bucureşti. Alte domenii afectate de concedieri, la nivelul UE, sunt transporturile şi comunicaţiile (8.250 de locuri de muncă) şi intermedierile financiare (6.500). În România, cele mai multe tăieri de posturi au fost anunţate în Ministerul Administraţiei şi Internelor (50.000), Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (3.866), Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (2.484), Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sporturilor (1.809) şi în Ministerul Sănătăţii (1.621).
Alte pierderi semnificative de locuri de muncă se vor produce la Opel, în Germania (3.400), Unicredit, în Italia (4.100), Air France, Franţa (4.000), Telecom Italia (3.900) sau Assurance Maladie, în Franţa (3.950).
Comisia Europeană indică faptul că numărul mare de posturi desfiinţate în administraţia publică din România, ca urmare a aplicării măsurilor de austeritate, a atras atenţia cel mai mult, poate şi din cauza protestelor de amploare care au urmat.
În ceea ce priveşte evoluţia ratei şomajului, acest indicator s-a stabilizat, în luna iulie, în majoritatea statelor membre. Şomajul a scăzut sau s-a menţinut la valorile din luna precedentă în 18 ţări, în timp ce în celelalte s-au înregistrat creşteri uşoare ale numărului de şomeri. Creşteri s-au raportat în Spania şi Suedia, în timp ce Germania, Italia şi Polonia au contribuit semnificativ la declinul şomajului pe ansamblu în UE, în luna iulie. Cu toate acestea, rata şomajului la nivelul UE se menţine peste valoarea înregistrată în aceeaşi lună a anului trecut, ca urmare a creşterii rapide din 2009. Doar în ţări precum Austria, Finlanda, Germania, Ungaria, Luxemburg şi Malta rata şomajului a fost mai mică decât anul trecut.
În România, numărul de şomeri a început să scadă din luna aprilie, reducerea fiind constantă până în luna august, inclusiv. Autorităţile de la Bucureşti se aşteaptă, însă, la o creştere abruptă a numărului de şomeri până la sfârşitul anului, ca urmare a restructurării aparatului bugetar.
Comisia Naţională de Prognoza estimează o rată a şomajului la sfârşitul anului de 8,5%, peste recordul de 8,36%, înregistrat în lună martie. România a mai avut un număr similar de şomeri în urmă cu peste 7 ani.


Articole înrudite