Programul de stimulare a tinerilor prin finanţarea nerambursabilă din partea statului de până la 10.000 de euro i-a determinat pe mulţi „întreprinzători” să-şi ia inima-n dinţi şi să încerce să pună pe picioare o afacere proprie. Peste 11.200 de persoane s-au arătat interesate de iniţiativă guvernului, aproape 4.800 de SRL-D-uri au fost înregistrate de la debutul programului (22 februarie), dintre care 3.159 au fost deja înmatriculate, potrivit datelor Agenţiei pentru IMM-uri (AIPPIMM).
Mai mult, 1.050 de planuri de afaceri au fost acceptate la evaluare, însumând un buget de peste 40 milioane de lei, cu 95% mai mult decât bugetul alocat (21 milioane de lei).
„Putem spune că obiectivul major, acela de stimularea înfiinţării de noi microintreprinderi, creşterea potenţialului de accesare a surselor de finanţare şi dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale ale tinerilor în scopul implicării acestora în structuri economice private, a fost atins”, a spus vicepreşedintele Agenţiei pentru IMM-uri, Dumitru Nancu.
Până pe 7 septembrie, Agenţia pentru IMM-uri a evaluat aproape 800 de planuri de afaceri, însă doar 538 au primit aprobarea, 98 de planuri de afaceri fiind rambursate. 268 de tineri şi-au semnat până în acest moment contractele cu statul.
Guvernul le-a virat ori urmează să le vireze (în funcţie de fiecare caz în parte) tinerilor în conturile CEC Bank finanţarea de maximum 10.000 de euro. Întreprinzătorii vin apoi cu facturile şi plătesc direct prin intermediul ordinelor de plată, produsele şi materiile prime de care au nevoie pentru desfăşurarea activităţii firmelor create. Practic, întreprinzătorii debutanţi nu intra în contact direct cu suma de bani primită de la stat.
Următorul pas constă în rectificarea bugetară, în vederea continuării acestui program şi în 2012.
“Ne vom atinge în curând ţelul propus, acela de a crea 1.100 de întreprinderi”, a subliniat Nancu.
Iniţiativa de stimulare a tinerilor a creat 1.542 de locuri de muncă, potrivit datelor AIPPIMM. În medie, fiecare societate cu răspundere limitată (SRL-D) a creat trei locuri de muncă. Obiectivul programului este acela de a crea 10.000 de locuri de muncă.
Până acum, s-au înregistrat online 4.794 de planuri de afaceri, din care 3 au fost rezervate, urmând să fie trimise spre aprobare, iar pe flux. Cei mai mulţi aspiranţi la statutul de intreprinzatori-debutanti provin din Capitala (574) şi judeţele Cluj (369), Braşov (242), Dolj (209), Timis (185), Bihor (176) şi Galaţi (175),potrivit datelor AIPPIMM.
Cei mai mulţi dintre tinerii care au primit acceptul AIPPIMM s-au orientat spre domenii precum întreţinerea şi repararea autovehiculelor (7%), fabricarea pâinii şi a produselor de patisserie (6%), lucrări de construcţii, (5%), restaurante şi transporturi rutiere de mărfuri.
Printre activităţile companiilor înfiinţate de micii întreprinzători se numără şi comerţ cu amănuntul cu vânzare de produse alimentare, băuturi şi tutun (89), de consultanţă pentru afaceri şi management (65), coafură şi activităţi de înfrumuseţare (61) şi activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică legată de acestea (57).
Cum funcţionează programul?
Toţi tinerii de până în 35 de ani, care aspiră la statutul de întreprinzători-debutanţi, se pot înscrie on line pe site-ul AIPPIMM.
Pentru a primi finanţarea nerambursabilă din partea statului, întreprinzătorii trebuie să angajeze minimum două persoane (cel mult nouă) şi să reinvestească anual 50% din profit. Tinerii sunt scutiţi de la plata taxei de înregistrare a firmei la Registrul Comerţului şi a contribuţiilor sociale pentru veniturile a maximum patru salariaţi, angajaţi pe durată nedeterminată.
Totodată, ei primesc garanţii de la Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii pentru creditele contractate în vederea realizării planurilor de afaceri acceptate de AIPPIMM, până la 80% din valoarea creditului solicitat, în limita sumei de 80.000 de euro.
În vederea obţinerii finanţării, sunt trimise la CEC Bank, în limita bugetului anual, planurile de afaceri avizate de Agenţie, care au obţinut cel puţin punctajul minim (60 de puncte).
Dacă după trei ani de activitate, întreprinderea deschisă prin acest program depăşeşte cifra de afaceri de două milioane de euro, acesteia i se retrage titlul de SRL-D şi nu mai beneficiază de nicio facilitate din partea statului.
În ceea ce priveşte firmele care nu devin profitabile şi ajung în insolvenţă, acestea vor fi executate silit, iar întreprinzătorii vor trebui să ramburseze finanţările primite prin intermediul acestui program.