18 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Producţia de grâu este "uşor mai bună" decât în 2014
Producţia de grâu este "uşor mai bună" decât în 2014

Culturile însămânţate în toamna anului trecut pentru care s-a încheiat campania de recoltat nu au avut pierderi foarte mari din cauza secetei, a declarat, luni, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, adăugând că producţia totală de grâu este chiar "uşor mai bună" decât în 2014.

"Pentru că s-a încheiat campania de recoltat la culturile însămânţate în toamna lui 2014 vreau să vă anunţ că, din fericire, acestea nu au avut pierderi foarte mari. Din contră, la cultura grâului, rezultatele sunt uşor mai bune decât anul trecut. Dacă în 2014 cultura medie la hectar a fost de 3,64 tone, în anul 2015 a fost de 3,68 de tone. Cantitatea totală de grâu recoltată, conform datelor pe care le avem până în prezent din teritoriu, este de 7,5 milioane de tone, comparativ cu 7,4 milioane de tone în anul 2014", a subliniat şeful MADR, la finalul întâlnirii avute luni cu fermierii.

Potrivit sursei citate, producţia medie la hectar obţinută la orz a fost de 4,03 tone, în timp ce în 2014 a fost de numai 3,8 tone, iar cantitatea totală recoltată ajuns la 1,051 milioane de tone.

Pe de altă parte, ministrul Agriculturii a precizat că rapiţa a avut de suferit în 2015, dar nu dramatic, producţia medie fiind de 2,36 tone la hectar.

"Pentru rapiţă producţia la hectar a avut de suferit în sensul că avem o producţie mai mică, dar nu dramatic, respectiv 2,36 tone, comparativ cu 2,57 tone la hectar în 2014, iar producţia totală este 956.886 tone", a adăugat ministrul.

Ministrul a recunoscut însă că seceta afectează agricultura şi culturile, mai ales cele însămânţate în primăvară, respectiv porumbul şi floarea soarelui, iar ministerul va încerca să-i ajute pe fermieri să îşi deruleze în condiţii bune campania de primăvară.

"Vremea afectează culturile, afectează agricultura şi probabil pe ansamblu vor fi pierderi la fiecare fermier, dar pe culturile de primăvară, nu pe cele de toamnă. Facem tot posibilul ca din punct de vedere bugetar şi al pregătirii documentelor campania de toamnă să se deruleze în condiţii bune şi împreună cu fermierii am agreat ca până la sfârşitul lunii august să acordăm acele adeverinţe, mai devreme, astfel încât să îşi poată contracta creditele şi să înceapă campania de toamnă", a subliniat şeful MADR.

De asemenea, ministrul a adăugat că va face tot posibilul ca din 16 octombrie să poată fi plătit avansul la plata pe suprafaţă care se cuvine din partea Comisiei Europene.

Prezent la întâlnirea de la MADR, preşedintele LAPAR, Laurenţiu Baciu, a subliniat că discuţia de luni a fost una constructivă, menţionând că fermierii nu se raportează la statistica producţiei prezentate de minister ci doar din perspectiva de recuperare a cheltuielilor.

"Procentul de recuperare a cheltuielilor este mult mai mic decât anul trecut şi noi ne raportăm la situaţia financiară, iar ministrul vorbeşte din perspectiva asigurării alimentare", a spus acesta. 


Articole înrudite