23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Guvernul, prin modificările pe care le propune la Codul Muncii, va crea un dezechilibru între interesele angajatorilor şi salariaţilor, în defavoarea celor din urmă, afirmă vicepreşedintele Comisiei pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor, Ioan Cindrea (PSD).
Deputatul PDL Gelu Vişan spune că acestea flexibilizează relaţiile de muncă, încurajează munca legală şi protejează în acelaşi timp atât salariatul, cât şi angajatorul.
Preşedintele comisiei, liberalul Victor Paul Dobre, a afirmat că, odată ce proiectul de lege privind modificarea Codului Muncii nu a intrat în dezbaterea parlamentară, nu se poate poziţiona încă.
Potrivit lui Ioan Cindrea, fost director al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), transformarea majorităţii contractelor de muncă în contracte pe durată determinată, mărirea perioadei de probă şi limitarea negocierilor colective, în special a contractelor colective, mai ales în domeniul instituţiilor publice, limitează dreptul la liberă negociere.
Mai mult, deputatul PSD a arătat că prelungirea sau extinderea utilizării contractelor pe durată determinată încalcă o serie de prevederi ale Organizaţiei Internaţionale a Muncii, pe considerentul că natura postului dă natura contractului. De asemenea, acesta a avertizat că, odată intrate în vigoare noile prevederi privind contractele de muncă pe perioadă determinată, sub această incidenţă vor intra toate contractele individuale de muncă, iar angajatorul "poate să extindă şi să asigure o anumită instabilitate salariaţilor pe piaţa muncii''.
Deputatul PSD a spus că proiectul de lege privind modificarea Codului Muncii este aşteptat la comisie şi şi-a exprimat certitudinea că acesta va ajunge în Parlament pentru dezbateri, nefiind adoptat prin asumarea răspunderii Guvernului.
Pe de altă parte, deputatul PDL Gelu Vişan a afirmat, pentru AGERPRES, că modificările propuse la Codul Muncii urmăresc flexibilizarea relaţiilor de muncă în România şi rezolvarea unei probleme foarte grave - şi anume 1,6 milioane de oameni care lucrează la negru, o parte dintre aceştia având locuri de muncă temporare. Potrivit acestuia, Codul Muncii are trei caracteristici principale: flexibilizează relaţiile de muncă, încurajează munca legală şi protejează în acelaşi timp atât salariatul, cât şi angajatorul.
Preşedintele Comisiei pentru muncă din Camera Deputaţilor, liberalul Victor Paul Dobre, nu a dorit să se poziţioneze vizavi de propunerile de modificare aduse Codului Muncii, pe considerentul că acesta nu a intrat în dezbaterea parlamentară. În opinia acestuia, proiectul de lege trebuie să fie în primul rând dezbătut şi "ajuns într-o formă în Parlament şi, într-o anumită măsură, însuşit de partenerii sociali", iar dezbaterea parlamentară să-şi urmeze cursul firesc.

Articole înrudite