Un procent de 22% dintre angajatorii din România plănuiesc să îşi crească numărul total de angajaţi în intervalul aprilie - iunie 2014, Previziunea Netă de Angajare atingând valoarea de +12%, reiese din Studiul Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă.
„Previziunea Netă de Angajare a atins valoarea de +12%, prognoza fiind cea mai puternică din trimestrul IV/ 2012 şi până în prezent, şi depăşind cu 5 puncte procentuale Previziunea ajustată sezonier din primul trimestru al acestui an. Intenţiile de angajare se intensifică, pe fondul semnelor de stabilizare din întreaga Europa şi a climatului preponderent pozitiv la nivel mondial, însă nu credem că avem de-a face cu un optimism crescut, ci mai degrabă cu o atenuare a pesimismului”, a declarat Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup România.
În şapte din cele opt regiuni cuprinse în studiu, angajatorii se aşteaptă la o creştere a numărului total de angajări în intervalul aprilie-iunie 2014.
„Piaţa forţei de muncă va fi activă îndeosebi în regiunea Vest, unde Previziunea Netă de Angajare este de +30%, cu 27 de puncte procentuale mai puternică decât cea raportată în trimestrul anterior. Şi angajatorii din Sud-Est şi Nord-Vest prevăd angajări, raportând Previziuni Nete de Angajare de +22%, respectiv +24%. Angajatorii din Sud-Vest continuă să fie caracterizaţi de prudenţă, anticipând o Previziune Netă de angajare de -1%, singura cu valoare negativă din întreaga ţară. În această regiune, Previziunea Netă de Angajare nu a avut valori pozitive de cinci trimestre consecutiv”, se arată în studiu.
Conform studiului, într-o mai mică sau mai mare măsură, angajatorii din nouă din cele zece sectoare de activitate analizate s-au arătat încrezători în privinţa angajărilor din al doilea trimestru al lui 2014.
„Planurile de angajare cele mai ample se prevăd în sectorul Industriei prelucrătoare, unde Previziunea Netă de Angajare de +26% a crescut cu 8 puncte procentuale faţă de trimestrul I/ 2014. Activitatea de angajare din sectorul Administraţiei publice şi serviciilor sociale ar putea să atingă cea mai mare intensitate din trimestrul I/ 2012 până în prezent, dat fiind că angajatorii raportează o Previziune Netă de Angajare de +16%, cu 11 puncte procentuale prognozei pentru intervalul ianuarie-martie 2014”, se menţionează în studiu.
La nivel global, în 38 din cele 42 de ţări cuprinse în studiu, angajatorii se aşteaptă să-şi suplimenteze numărul total de angajaţi, comparativ cu doar 35 în trimestrul I/ 2014. „Optimismul este ceva mai pronunţat şi pe continentul european, remarcându-se mai ales Irlanda şi Spania, unde prognozele sunt pozitive pentru prima dată din 2008 şi până acum. În topul celor mai optimiste cinci ţări europene se numără şi Bulgaria', se mai spune în studiu.
Studiul Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă este cel mai longeviv şi cuprinzător studiu din lume privind activitatea de angajare. ManpowerGroup administrează acest studiu predictiv încă din 1962, iar în prezent în cercetare sunt incluşi peste 65.000 de angajatori din 42 de ţări şi teritorii, cărora le sunt măsurate trimestrial intenţiile de a-şi creşte sau de a-şi diminua numărul total de angajaţi pe parcursul trimestrului următor.