30 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Preţurile medicamentelor au crescut cu peste 20% în doar o lună de zile
Preţurile medicamentelor au crescut cu peste 20% în doar o lună de zile

Medicamentele comercializate pe piaţa din România s-au scumpit considerabil începând din luna august.
După ce, în luna august, a intrat în vigoare corecţia preţurilor din Catalogului naţional al preţurilor medicamentelor autorizate de punere pe piaţă în România (Canamed), în farmacii preţul medicamentelor a sărit considerabil cu peste 20%.
Catalogul Canamed include peste 6.200 de medicamente la care preţurile au crescut. Scumpirea se simte mai ales în cazul produselor ieftine, chiar dacă pentru acestea s-a aprobat o indexare suplimentară de cel mult 14%.
Potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), preţurile medicamentelor au crescut cu peste 20% în prima lună după corecţia Canamed, procent neatins de decenii.
Astfel, statististicile arată că preţurile medicamentelor au crescut în România cu 20,78%, în medie, faţă de luna precedentă şi cu 15,06% faţă de august 2022. Prin comparaţie, pe parcursul întregului an 2022, preţurile medicamentelor au crescut, în medie, cu 5,78% - nivel-record pentru ultimii 12 ani.
Ultimul an în care România a înregistrat o creştere semnificativă a preţurilor medicamentelor a fost 2010, când preţurile au urcat, în medie, cu 7,86% faţă de anul anterior (decembrie 2010/decembrie 2009).
Creşterea cea mai mare a preţurilor s-a înregistrat la medicamentele ieftine. Potrivit ordinului ministrului Sănătăţii nr. 1.346/2023, în cadrul procesului de corecţie a preţurilor din Canamed din 2023, „preţurile de producător maximale ale medicamentelor care urmează să fie aprobate şi care au o valoare mai mică de 25 lei pot fi indexate cu 14%, iar cele cu o valoare cuprinsă în intervalul 25 lei - 49,99 lei pot fi indexate cu 7%”.
Indexarea este aplicată şi preţurilor medicamentelor generice, biosimilare sau inovative care constituie referinţă pentru medicamentele respective.
Măsura a fost aprobată după ce reprezentanţii producătorilor de medicamente din România au solicitat autorităţilor măsuri urgente din cauza creşterii preţurilor materiilor prime şi materiale necesare în industria farmaceutică.
Preţurile maxime stabilite de Ministerul Sănătăţii în Canamed sunt obligatorii pentru deţinătorii de autorizaţie de punere pe piaţă (DAPP) a medicamentelor, pentru distribuitorii angro şi furnizorii de servicii medicale şi medicamente din România care au relaţii contractuale cu Ministerul Sănătăţii, cu Casele de asigurări de sănătate sau cu Direcţiile de sănătate publică judeţene.


Articole înrudite