Tablă interactivă, laptop, cameră de videoconferinţă, scaner documente, router acestea sunt dispozitive enunţate în standardele de echipare a unui laborator de informatică, potrivit ordinului pentru aprobarea standardelor de echipare a unităţilor de învăţământ preuniversitar cu echipamente tehnologice, publicat în Monitorul Oficial, astăzi, 06 aprilie 2022.
„Standardele de echipare cu mijloace informatice a sălilor de clasă, laboratoarelor de informatică şi Smart Lab-urilor educaţionale, conform ordinului de ministru semnat în data de 30 martie şi transmis spre publicare în Monitorul Oficial. Un obiectiv ambiţios al Ministerului Educaţiei este ca, la sfârşitul perioadei de implementare a PNRR, fiecare sală de clasă din România să fie echipată cu tablă inteligentă cu ecran tactil, care să substituie creta şi tablele clasice. Peste 360 milioane euro din PNRR sunt alocate de către Ministerul Educatiei pentru finanţarea acestei măsuri care se doreşte a fi un pas esenţial spre reforma educaţiei propusă prin proiectul România Educată - componenta de digitalizare a educaţiei. Acestei sume i se adaugă cele peste 95 milioane euro pentru dotarea laboratoarelor standard de informatică şi aproape 120 milioane euro pentru înfiinţarea a 1.100 Smart Lab-uri, finanţarea fiind asigurată tot de către Ministerul Educaţiei, prin PNRR”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Educaţiei.
Potrivit anunţului făcut de ministrul Sorin Mihai Cîmpeanu, inspectoratele şcolare judeţene vor fi entităţile responsabile de centralizarea solicitărilor la nivelul fiecarui judeţ şi de organizare a procedurilor de achiziţie. În acest context, s-a solicitat constituirea echipelor responsabile pentru implementarea acestui proiect la nivelul fiecărui inspectorat şcolar.
Pentru o sală de clasă, echipalentele obligatorii sunt tabla interactivă de 85 de inch, echivalentul a 216 centimetri, şi camera pentru videoconferinţă. În ordinul de ministru nr. 3.497 din 30 martie 2022, apar şi stamdarde pentru echipamentele pe care şcolile le vor avea pentru digitalizarea lucrărilor elevilor la evaluările standardizate – este vorba despre scanere şi servere.
Potrivit ordinului Ministerului Educaţiei, standarde de echipare a unei săli de clasă sunt:
1. Display interactiv (tablă interactivă)
- Diagonala: minimum 85”, unghi vizibilitate 178 de grade;
- Tip Display: 4k UHD, Anti Glare, luminozitate minimum 350 cd;
- Touchscreen în 20 de puncte cu cel puţin 2 stylus incluse;
- Funcţii: browser, prezentare wireless de pe orice dispozitiv, capturi de ecran adnotate;
- Boxe integrate;
- Sistem de operare preinstalat, cel mult o versiune în urmă faţă de ultima lansată, cu suport tehnic oferit de producător pentru o perioadă de cel puţin 4 ani, respectiv un ciclu de învăţământ, care să asigure compatibilitatea cu sistemele de operare existente/utilizate în unitatea de învăţământ.
2. Suport pentru display interactiv de tip fix sau mobil.
3. Laptop/Sistem AII-ln-One:
Laptop
- Procesor: cel mult o generaţie în urmă faţă de ultima lansată de producător, scor de minimum 5.000 de puncte pe site-ul cpubenchmark.net;
- Display: minimum 14”;
- Memorie RAM: minimum 8 GB, DDR4;
- Stocare: tip SSD minimum 256 GB;
- Conectivitate: wireless 802.11 ac, bluetooth 5;
- Webcam integrat, rezoluţie 1.280 x 720 p
- Porturi: HDMI, USB 3.0, audio jack combo;
- Greutate: mai mică de 2 kg;
- Sistem de operare: în funcţie de necesarul de licenţiere al unităţii de învăţământ.
Sistem AII-ln-One
- Procesor: cel mult o generaţie în urmă faţă de ultima lansată de producător, scor de minimum 5.500 de puncte pe site-ul cpubenchmark.net;
- Display: FHD, 24”, 1.920 x 1.080 pixeli, Anti-Glare;
- Webcam: integrat, rezoluţie 1.280 x 720 pixeli;
- Microfon: integrat;
- Memorie RAM: minimum 8 GB, DDR4;
- Stocare: SSD 250 GB;
- Sunet: boxe încorporate;
- Porturi: HDMI, RJ-45, USB 2.0, USB 3.0;
- Conectivitate: wireless 802.11 ac, LAN 10/100/1.000, bluetooth 5;
- Periferice: tastatură + mouse;
Sistem de operare: în funcţie de necesarul de licenţiere al unităţii de învăţământ.
4. Sistem sunet
- Putere RMS(W): 80;
- Amplificare: integrată;
- Conectivitate bluetooth 4.1;
- Conectivitate jack 3.5 mm şi/sau RCA.
5. Multifuncţională
- Imprimare, copiere, scanare;
- Viteza de imprimare: minimum 12 ppm;
- Volum lunar recomandat: 3.000 de pagini;
- Duplex imprimare şi scanare.
6. Cameră videoconferinţă
- Sunet: difuzor integrat, full duplex cu anulare zgomot şi ecou;
- Codare H.264;
- Alte funcţionalităţi: telecomandă, pan, tilt, zoom, volume +-, audio mute, răspuns/închis.
7. Scaner documente portabil
- Aplatizare automată;
- OCR, scanare duplex;
- Rezoluţie (lpi): minimum 5.080;
- Corectarea înclinării;
- Înregistrare video.
În cadrul unei conferinţe, Sorin Cîmpeanu a explicat în ce constă evaluarea standardizată interdisciplinară digitalizată care ar urma să înlocuiască tezele semestriale. Acesta a menţionat că elevii vor fi evaluaţi nu de profesorul de la clasă, ci de doi evaluatori care nu se cunosc între ei, iar evaluarea ar urma să fie la nivel de item, pentru a putea cunoaşte lacunele.
„Corectarea să nu se mai facă de către profesorii cu care elevul lucrează tot anul, ci să fie distribuită electronic către doi evaluatori, care nu se cunosc între ei. Asta va creşte relevanţa evaluării. De asemenea, standardizată înseamnă că vom culege răspunsurile elevilor, dacă au 20 de întrebări, pe fiecare întrebare în parte, separat. Elevul va beneficia şi de acest rezultat care îl va putea ajuta în pregătirea lui, să ştie unde a înregistrat lipsuri şi unde a fost bun. Va fi de ajutor şi profesorilor pentru a vedea progresul înregistrat”, a spus Cîmpeanu.