20 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Numărul românilor cu cont de Facebook s-a triplat
Numărul românilor cu cont de Facebook s-a triplat

Atenţie cât timp petreceţi pe Facebook! Psihologii atrag atenţia că reţeaua de socializare creează dependenţă. Din ce în ce mai mulţi români petrec chiar şi opt ore pe zi în mediul online, neglijându-şi astfel viaţa socială şi uneori chiar şi serviciul. Şi numărul utilizatorilor a crescut foarte mult. Acum sunt 7,2 milioane de conturi în ţara noastră, de trei ori mai multe decât în 2011.
Dacă pentru mulţi utilizatori accesarea contului de Facebook este doar un obicei, pentru alţii a devenit o dependenţă. Românii petrec în medie trei ore pe zi în mediul online, arată studiile. Există, însă, şi cazuri în care oamenii pierd noţiunea timpului atunci când intră în spaţiul virtual.
Cum răspund unii dintre români când sunt întrebaţi cât timp stau pe Facebook? Iată răspunsurile:
- Păi, depinde... am toată ziua dacă am timp.
- Este la ordinea zilei să intru pe Facebook, să vorbesc cu prietenii, să verific noutăţile.
- Pentru că sunt student şi am nevoie de aceste reţele de socializare pentru a comunica cu colegii şi profesorii. Am nevoie de foarte multă informaţie şi nu am de unde altundeva să acumulez atât de multă informaţie.
Potrivit psihologilor, dorinţa de informare se poate transforma foarte uşor într-o dependenţă. Problemele apar atunci când ajungem să neglijăm orice altă activitate pentru a petrece tot mai mult timp pe reţelele de socializare.
„În cazul tinerilor, îşi aruncă rucsacul când ajung acasă şi îşi petrec tot timpul în faţa calculatorului. Practic, întregul nostru orizont este ocupat de zona social media înseamnă că ar trebui să ne punem deja un semn de întrebare”, spune Mirela Horumba, psiholog.
„Numărul românilor de pe reţelele de socializare creşte permenent. Pe Facebook, spre exemplu, numărul lor a ajuns la 7,2 milioane de utilizatori şi creşte în continuare. De exemplu, în 2014 faţă de 2011 sunt de trei ori mai mulţi utilizatori. Atunci erau 2,5 milioane, iar acum sunt 7,2 milioane”, declară Ionuţ Oprea, manager companie de monitorizare social media.
Raportul dintre persoanele care utilizează reţelele de socializare este în favoarea bărbaţilor, cu un procent de 51%. Din punct de vedere al stării civile, persoanele singure sunt pe primul loc, cu un procent de 36% din totalul românilor care deţin cel puţin un cont pe reţelele de socializare.


Articole înrudite