Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual - SNPPC anunţă că poliţiştii încep protestele în luna martie 2023.
"Guvernul, M.A.I. şi Parlamentul ne sfidează, şi în 2023, drepturile economice, sociale şi profesionale. Am tot negociat cu decidenţii politici, le-am transmis, tuturor, revendicări scrise, am avut întâlniri directe şi şedinţe de dialog social, inclusiv la cele mai înalte niveluri, dar revendicările noastre legitime şi soluţiile propuse de noi au fost luate în derizoriu şi pasate, de la unii, la alţii.
NU ACCEPTĂM FIRIMITURI, NU ACCEPTĂM BATJOCURA!
NU ACCEPTĂM COMPROMISURI, NU ACCEPTĂM REEŞALONĂRI ALE TERMENELOR DE ACORDARE A DREPTURILOR!
NU MAI ACCEPTĂM DEFICITUL DE PERSONAL GENERAT DE LIPSA DE PREDICTIBILITATE IN CARIERA, SALARIZARE SI PENSIONARE!
În ultimul an SNPPC - Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual a luat pulsul structurilor sindicalizate din Ministerul Afacerilor Interne identificând în structurile teritoriale mari probleme pe linie deficit de personal, peste 15.000 de poliţişti lipsă, poliţii orăşeneşti cu 2, 3 poliţişti la ordine publică, posturi de poliţie cu 1 poliţist la câteva mii de locuitori, sectoare de frontiera cu 1 patrulă pe schimb, lipsă masivă de logistică în protecţia poliţiştilor şi investiţii în sedii, nemulţumiri cu privire la salarizarea precară, puţin peste salariul minim pe economie şi multe alte probleme pe care le vom detalia în perioada următoare.
! Comunicăm, deocamdată, principalele revendicări generale ale Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual pentru care vom proteste în luna martie 2023:
1. Îmbunătaţirea Statutului poliţistului (care să ţină cont de propunerile noastre, pe care le-am transmis anual, Guvernului, M.A.I. şi Parlamentului, în scris), în acord cu drepturile şi interesele actuale ale poliţiştilor, dată fiind perimarea actualului statut, în vigoare de peste 20 de ani, răstimp în care am devenit stat membru UE şi NATO (doar la capitolul obligaţii, capitolul drepturi fiind tot cel din 2002, când a fost legiferat Statutul actual, prin Lg. 360).
2. Ghidul carierei poliţistului,reglementat prin lege pentru a asigura predictibilitate în profesie, accederea corectă în funcţiile de execuţie şi, mai ales, în cele de conducere, stabilitate pe post etc. (toate acestea vor avea un efect pozitiv asupra domeniului Ordinii Publice, dat fiind faptul că, în prezent, profesia de poliţist nu mai prezintă interes major din partea tinerilor, care se orientează spre alte zone de activitate; de exemplu, numărul candidaţilor la şcolile de poliţie/poliţie de frontieră a scăzut constant, în ultimii ani, pe fondul degringoladei din sistemele de salarizare şi pensionare, în perioda următoare urmând a scădea sub 1 pe loc).
3. Aplicarea integrală, CÂT MAI URGENT, a Legii-cadru a salarizării nr.153/2017 - Anexele VI şi VIII, care privesc familia ocupaţională bugetară Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională (poliţişti, personal contractual şi militari); în fapt, în ceea ce ne priveşte, aplicarea legii a fost stopată, în ultimii ani trei, prin Ordonanţe de urgenţă ale Guvernului, care ne-au sfidat tuturor drepturile/interesele economice, sociale şi profesionale, în timp ce alte categorii bugetare au intrat în grilă conform graficului iniţial, iar altele chiar au beneficiat, an de an, de bonusuri financiare.
4. Revenirea la forma iniţială a legii pensiilor militare de stat, Legea nr. 223/2015, lege care, de o vreme, face obiectul unor dispute politicianiste, cu repercusiuni negative asupra pensionarilor militari/poliţişti, inclusiv de imagine şi demnitate profesională, date fiind multele comentarii defăimătoare din spaţiul public la adresa angajaţilor şi a rezerviştilor din Sistemul Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională (reamintim că rezerviştii fac parte din cele 3 categorii de forţe armate, prevăzute de Legea 446/2006, gata oricând de mobilizare) şi beneficiarii au pe parcursul întregii cariere interdicţii, incompatibilităţi, restricţii, având o speranţă medie de viaţă de 62 ani.
Vom continua să comunicăm, cu operativitate, detalii privind acţiunile sindicale organizate", anunţă Biroul Executiv - FSNPPC.