22 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
NASA Space Apps Challenge, în 5 oraşe din România
NASA Space Apps Challenge, în 5 oraşe din România

NASA Space Apps Challenge, cel mai mare hackathon internaţional, a lansat înscrierile pentru ediţia a XII-a a competiţiei care va avea loc pe 7 şi 8 octombrie, în cinci oraşe din România şi în alte sute de locuri din întreaga lume.
Potrivit unui comunicat transmis, luni, Agerpres, evenimentul va avea loc fizic la Bucureşti şi Cluj-Napoca şi online la Timişoara, Iaşi şi Oradea.
Înscrierile se pot face până pe 6 octombrie, la finalul zilei. Participanţii se pot înscrie la evenimentul organizat de oricare dintre cele cinci oraşe indiferent de locul din România din care provin. Persoanele sub 18 ani care îşi doresc să participe trebuie să fie înregistrate de un părinte/tutore legal şi să fie însoţite la eveniment de părinte/tutore legal.
Echipele Space Apps au între 2-6 membri. Cei care îşi doresc să participe, pot veni în echipe deja formate (înregistrarea se face individual) sau pot veni singuri urmând să fie ajutaţi de organizatori să îşi alcătuiască o echipă.
Pentru fiecare dintre cele cinci oraşe din România vor fi alese două echipe câştigătoare care vor participa în competiţia globală unde vor concura cu peste 3.000 de echipe din întreaga lume.
Faza finală a NASA Space Apps Challenge va avea loc online, mai multe detalii fiind oferite în curând.
Tema evenimentului este "Explore Open Science Together", iar printre cele 31 de provocări care trebuie rezolvate în acest an se numără subiecte precum: "Artemis II and You!", "Be a Space Geologist", "Eclipses: Perspective is Everything, Everything Starts with Water", "Habitable Exoplanets: Creating Worlds Beyond Our Own Immersed in the Sounds of Space", "Managing Fire: Increasing Community-based Fire Management Opportunities", "Mapping Data for Societal Benefit", "NASA in Your Neighborhood Ocean Gardens", "Open Science Storytelling", "Planetary Tourism Office".
"Acest eveniment este pentru oricine este pasionat de identificarea de soluţii, indiferent dacă a mai participat vreodată la un hackathon. Astfel, încurajăm studenţii, inginerii, artiştii, experţii în storytelling să se înscrie la acest evenimente pentru că, da, unele provocări sunt tehnice, dar sunt şi foarte multe sarcini pentru care este nevoie de abilităţi artistice, de cunoştinţe de business sau de multă imaginaţie. De altfel, tocmai pentru că este un eveniment colaborativ, cele mai bune echipe sunt chiar cele in care membrii au abilităti diverse precum programare, storytelling, ştiinţe, tehnologie, inginerie", a declarat Tudor Pasc, project manager NASA Space Apps Challenge & Incubation Director ROTSA.
La hackathon pot participa programatori, oameni de ştiinţă, designeri, ingineri, pasionaţi de tehnologie, specialişti în storytelling, producători, constructori din întreaga lume. Timp de 48 de ore, aceştia vor avea acces la datele publice ale NASA şi vor lucra împreună pentru a găsi soluţii pentru probleme reale, de pe Pământ şi din spaţiu.
Misiunea NASA Space Apps Challenge este de a stimula colaborarea, creativitatea şi gândirea critică, de a încuraja interesului pentru explorarea Pământului şi a spaţiului, de a creştere gradul de conştientizare la nivel global a datelor NASA şi de a dezvolta următoarea generaţie de oameni de ştiinţă, ingineri, specialişti în tehnologie şi designeri.
Printre agenţiile spaţiale partenere ale ediţiei din acest an se numără: ESA (Agenţia Spaţială Europeană), Agenţia Spaţială din Australia, Agenţia Spaţială Braziliană, Agenţia Spaţială Canadiană, Organizaţia de Cercetare Spaţială Indiană, Agenţia Spaţială Italiană, Agenţia de Explorare Aerospaţială Japoneză, Agenţia Spaţială din Mexic, Comisia Naţională pentru Activităţi Spaţiale din Argentina, Agenţia Spaţială Naţională din Bahrain, Agenţia Spaţială din Paraguay, Agenţia Spaţială Naţională din Africa de Sud şi Agenţia Spaţială Turcă.
În 2021, în cadrul celei mai recente ediţii locale ale NASA Space Apps Challenge, au participat peste 200 de persoane din România cu vârsta cuprinsă între 16 si 56 de ani. Printre cele şase proiecte câştigătoare s-au numărat o seră care să furnizeze suplimente nutritive în cazul unei misiuni pe Marte, jocuri de explorare spaţială sau o hartă virtuală care evidenţiază deşeurile care orbitează în jurul Pământului.
În România, cel mai mare hackathon din lume este organizat de ROTSA, DiFine PR şi ClujHub. Prima ediţie a NASA Space Apps Challenge în România a avut loc în 2016.
Printre partenerii acestei ediţii se numără Google România, Cloudsoft şi AIESEC România.
NASA International Space Apps Challenge (Space Apps) este un hackathon internaţional pentru programatori, oameni de ştiinţă, designeri, povestitori, creatori, constructori, specialişti în tehnologie. În timpul hackathonului, echipe din oraşe din întreaga lume utilizează datele publice ale NASA (National Aeronautics and Space Administration) şi ale partenerilor săi din agenţiile spaţiale pentru a aborda probleme din lumea reală de pe Pământ şi în spaţiu.

Autor: Albert Gabriel Oprişan


Articole înrudite