Comisia Europeană consideră că România trebuie să adopte "măsuri suplimentare pentru prevenirea şi combaterea corupţiei, în special la nivelul administraţiei locale", conform raportului privind progresele înregistrate în urma aplicării MCV. Comisia Europeană precizează că în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) au fost stabilite pentru România patru obiective de referinţă.
Confiscarea averilor trebuie să aibă şi rezultate
CE notează în raportul privind MCV că va fi necesar un angajament pentru a pune în aplicare noile coduri, pentru a adopta deciziile de restructurare a sistemului judiciar, pentru a consolida politica anticorupţie şi pentru rezultate mai bune în confiscarea averilor nejustificate. "În perioada următoare va fi necesar un angajament continuu pentru a pune în aplicare noile coduri, pentru a adopta deciziile necesare restructurării sistemului judiciar, pentru a consolida politica anticorupţie şi pentru a se înregistra rezultate mai bune în confiscarea bunurilor a căror provenienţă nu poate fi justificată şi în aplicarea de sancţiuni disuasive în cazurile de incompatibilitate", susţine Comisia Europeană.
Lupta împotriva corupţiei ar trebui să se bucure de sprijinul Parlamentului
Lupta împotriva corupţiei ar trebui să rămână o prioritate majoră şi ar trebui să se bucure de sprijinul Parlamentului, notează Comisia Europeană în raportul privind MCV, dat publicităţii miercuri. "Trebuie întreprinse acţiuni urgente pentru a accelera soluţionarea unui număr important de dosare de corupţie la nivel înalt şi pentru a evita închiderea acestora din cauza împlinirii termenului de prescripţie. Lupta împotriva corupţiei ar trebui să rămână o prioritate majoră şi ar trebui să se bucure de sprijinul Parlamentului", se arată în raport.
Sunt necesare măsuri pentru intrarea în vigoare a Codului civil
Comisia Europeană arată că sunt necesare măsuri active care să însoţească intrarea în vigoare a Codului civil şi adoptarea unui plan cuprinzător de aplicare a celorlalte trei noi coduri, furnizarea de resurse pentru reorganizarea instanţelor, sporirea capacităţii Institutului de Magistraturii.
CE cere României rezultate în anchetele vizând spălarea banilor şi lege pentru confiscarea extinsă
Comisia Europeană solicită României ca în lupta anticorupţie să aibă rezultate convingătoare în recuperarea produselor infracţiunii, să adopte o nouă lege privind confiscarea extinsă şi să aibă rezultate în urmărirea în justiţie a cazurilor de spălare de bani ca infracţiune de sine stătătoare.
CE solicită decizii transparente şi obiective în managementul sistemului judiciar
Comisia Europeană notează, în raportul privind MCV dat publicităţii miercuri, că România trebuie să dovedească un istoric de decizii de management în sistemul judiciar adoptate în mod transparent şi obiectiv, inclusiv prin sistemul de promovare la ICCJ. În privinţa răspunderii sistemului judiciar, Comisia Europeană recomandă României "dovedirea unui istoric de decizii de management în sistemul judiciar adoptate în mod transparent şi obiectiv, de exemplu prin numiri, decizii disciplinare, evaluări şi prin sistemul de promovare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie".
Rezultatele DNA sunt în continuare convingătoare şi a crescut numărul condamnărilor
Rezultatele DNA privind investigarea şi urmărirea penală a cazurilor de corupţie la nivel înalt sunt în continuare convingătoare şi s-a putut constata o creştere a numărului de condamnări, notează raportul CE privind MCV, adăugând că rezultatele la nivelul instanţelor au o "imagine mixtă". "Rezultatele Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) privind investigarea şi urmărirea penală a cazurilor de corupţie la nivel înalt, inclusiv a cazurilor în care sunt implicaţi foşti sau actuali membri ai Parlamentului sau ai Guvernului, sunt în continuare convingătoare şi s-a putut constata o creştere a numărului de condamnări", notează Comisia Europeană.
CE vrea pronunţarea rapidă de hotărâri definitive în cazurile importante de corupţie
Comisia Europeană consideră că, pentru a-şi îndeplini angajamentele, România trebuie să adopte "măsuri urgente" pentru a se asigura că, în "cazurile importante de corupţie la nivel înalt", hotărârile definitive sunt pronunţate rapid, iar prescrierea acţiunilor este evitată în toate cazurile. CE arată că "nu se aplică în mod constant măsuri de bază privind gestionarea cazurilor, cum ar fi acordarea de prioritate cazurilor importante sau complexe".
CE recomandă grăbirea instrumentării marii corupţii şi norme de ridicare a imunităţii parlamentare
Comisia Europeană recomandă Bucureştiului adoptarea de măsuri "urgente" care să ducă la accelerarea procedurilor în cauzele de mare corupţie, cu scopul de a fi evitată împlinirea termenului de prescripţie "în toate cazurile", dar şi "norme procedurale clare" de ridicare a imunităţii parlamentare. Recomandarea apare în capitolul referitor la "eficacitatea acţiunii judiciare" din raportul de monitorizare a României dat publicităţii miercuri, la Bruxelles. CE recomandă totodată României adoptarea de măsuri urgente pentru îmbunătăţirea practicii judiciare şi pentru gestionarea cauzelor.
Sancţiunile aplicate ca urmare a constatărilor făcute de ANI sunt puţine
Sancţiunile aplicate ca urmare a constatărilor făcute de ANI sunt puţine la număr, iar cele aplicate sunt rareori disuasive, potrivit raportului CE, care notează şi că vor trebui luate măsuri pentru a se evita abordarea unor practici inconsecvente în cadrul comisiilor de cercetare a averilor. "Sancţiunile aplicate ca urmare a constatărilor făcute de ANI sunt puţine la număr, iar cele aplicate sunt rareori disuasive", notează raportul CE privind MCV, precizând într-o notă de subsol aferentă că, "de exemplu, dintr-un total de 82 de decizii de incompatibilitate confirmate de instanţe, comisiile disciplinare au aplicat sancţiuni în doar 14 cazuri, din care 5 au fost demiteri, iar 5, simple avertismente".
ANI trebuie să colaboreze mai bine cu celelalte autorităţi administrative şi judiciare
Comisia Europeană recomandă uniformizarea practicii comisiilor de cercetare a averilor, pentru a trata eficient cauzele, precum şi îmbunătăţirea cooperării între Agenţia Naţională de Integritate (ANI) şi celelalte autorităţi administrative şi judiciare, "în special în domeniul achiziţiilor publice". În capitolul privind integritatea din raportul de monitorizare dat publicităţii miercuri la Bruxelles, reprezentanţii Comisiei Europene (CE) recomandă Bucureştiului "dovedirea unui istoric de sancţiuni prompte şi disuasive din partea autorităţilor administrative şi judiciare în ceea ce priveşte incompatibilităţile, conflictele de interese şi confiscarea bunurilor a căror provenienţă nu poate fi justificată, ca urmare a constatărilor Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI)".
Bunurile ilegale, confiscate în mică măsură din cauza practicilor judiciare restrictive
Bunurile obţinute ilegal în România sunt confiscate într-o foarte mică măsură, în principal din cauza posibilităţilor limitate de confiscare prevăzute de lege, a practicilor judiciare restrictive şi a lipsei unui comportament proactiv din partea organelor de urmărire penală, potrivit raportului MCV. Comisa notează că, de la ultima sa evaluare, România a pregătit un studiu de impact independent privind politica sa anticorupţie.