02 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
MADR: Cooperare româno-americană pentru dezvoltarea sistemului de irigaţii şi a învăţământului agricol din România
MADR: Cooperare româno-americană pentru dezvoltarea sistemului de irigaţii şi a învăţământului agricol din România

Dezvoltarea sistemului de irigaţii din România, învăţământul agricol şi tranziţia către o "agricultură mai verde" au fost principalele teme de discuţie în cadrul unei întâlniri între ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, şi o delegaţie condusă de David Muniz, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti.
Potrivit unui comunicat al al MADR, remis miercuri Agerpres, ministrul Agriculturii a subliniat importanţa parteneriatului puternic între cele două state în special în această perioadă în care pe plan intern ne confruntăm cu o creştere semnificativă a preţurilor la energie şi gaze naturale, iar agresiunea militară a Rusiei asupra Ucrainei a creat un context şi mai dificil.
"Dezvoltarea sistemului de irigaţii din România reprezintă un obiectiv prioritar încă de la preluarea mandatului de ministru. Recent au fost aprobate modificări ale legislaţiei în domeniu care permit introducerea de sisteme locale sau microsisteme de irigat în ferme astfel încât tot mai mulţi fermieri să aibă acces la echipamente de irigat care să îi ajute să obţină producţii la un nivel ridicat. Ne dorim să creştem suprafaţa irigabilă, iar ţinta noastră este să depăşim 2 milioane de hectare irigabile, faţă de 1,3 milioane de hectare irigabile în prezent", a subliniat ministrul Adrian Chesnoiu.

Finanţarea liceelor agricole prin PNRR

Un alt subiect de discuţie a fost parteneriatul dintre Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale cu Ministerul Educaţiei în ceea ce priveşte finanţarea liceelor agricole prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), în cadrul căruia se va pune accent, pe de o parte, pe componenta practică şi, pe de altă parte, pe cea didactică, în ceea ce priveşte adaptarea programei de studiu după nevoile reale ale fermierilor.
"Educaţia în domeniul agricol va face diferenţa în viitor, de aceea trebuie să ne aplecăm spre învăţământul agricol, pornind chiar de la ciclul gimnazial, continuând cu cel liceal şi, mai departe, cu cel universitar. În contextul factorilor de risc cu care ne confruntăm trebuie să investim în educaţia copiilor noştri, cei care vor deveni fermierii de mâine", a adăugat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Discuţiile vor continua la nivel de experţi

La rândul său, David Muniz a precizat că pe piaţa din România activează companii agricole cu care se poate iniţia o colaborare în această direcţie, exprimându-şi disponibilitatea de a contribui la acest obiectiv important al ţării noastre. În acest sens, discuţiile dintre MADR şi reprezentanţii Ambasadei vor continua la nivel de experţi.
Potrivit sursei citate, un alt aspect discutat pe parcursul întrevederii a fost reprezentat de măsurile pentru tranziţia către o "agricultură mai verde" şi valorificarea acestora prin investiţii în energie solară, biomasă sau biogaz. Cu privire la acest subiect, ministrul a explicat că o parte din Fondul pentru Modernizare alocat României va fi dirijată către fermieri şi către industria alimentară, astfel încât să se asigure independenţa energetică a acestor sectoare. "Dacă fermele îşi vor obţine independenţa energetică, vor deveni mai puternice şi mai profitabile. Prin instalarea de panouri solare pe acoperişurile fermelor şi pe canalele de irigaţii se va reduce în timp presiunea pe sistemul convenţional de producere a energiei", a susţinut Adrian Chesnoiu.
La finalul întâlnirii, oficialul român a declarat că România apreciază experienţa şi expertiza SUA în domeniul agricol, susţinând intensificarea cooperării între cele două ţări în acest domeniu strategic. La rândul său, David Muniz şi-a exprimat toată disponibilitatea de colaborare în beneficiul fermierilor, apreciind eforturile depuse de aceştia ca fermele lor sa devină cât mai competitive pe piaţă internaţională.


Articole înrudite

În această seară, două echipaje de stingere și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului d ...

AN NOU FERICIT!