Purtătoarea de cuvânt a comisarului european pentru politică regională, Johannes Hahn, a declarat că procesul de elaborare a strategiei României pentru viitoarea perioadă de programare a fondurilor europene 2014-2020 este în curs de derulare şi prin urmare, acum nu se poate da un verdict asupra modului în care ţara noastră se achită de obligaţiile care îi revin în întocmirea acordului de parteneriat. Acest proces se va materializa în luna iunie, când România va trimite Comisiei Europene un prim proiect al acestui acord, a precizat Shirin Wheeler. Plecând de la experienţa din actuala perioadă de programare, CE este conştientă de provocările cu care se confruntă România, a mai spus ea.
„Nu comentăm în general privind corespondenţa individuală între DG REGIO (Direcţia Generală Politică Regională) şi autorităţile române, dar este adevărat că există un dialog între cele două părţi, care ar urma să culmineze într-un acord de parteneriat, care ar trebui înaintat CE în primul său draft în iunie”, a declarat Shirin Wheeler, despre scrisoarea menţionată luni de presa centrală, conform căreia un director general adjunct de departament din cadrul DG REGIO reproşa Ministerului Fondurilor Europene că propunerea făcută de guvern în ceea ce priveşte strategia pentru utilizarea banilor alocaţi de Uniunea Europeană în perioada 2014-2020 "nu întruneşte încă minimele condiţii de calitate şi credibilitate pentru a permite un dialog informal eficient privind viitoarele documente de programare".
„Am subliniat în cazul României, ca de altfel în relaţia cu toate celelalte membre, că avem nevoie de un anumit nivel de gândire strategică pe măsură ce ne apropiem de perioada 2014-2020, astfel încât investiţiile să poată fi direcţionate spre priorităţi specifice într-un mod în care nu s-a mai întâmplat până acum. Vrem să asigurăm standarde înalte de calitate pentru investiţiile pe care le facem. Vrem să ne asigurăm că, înainte ca investiţiile să fie aprobate, condiţiile din teren sunt întrunite. CE lucrează îndeaproape cu România pentru a se asigura că acest lucru se întâmplă. Dar în acest stadiu nu poate fi dat un verdict privind modul în care se descurcă România. Este un proces în desfăşurare, care va culmina în iunie cu primul draft al acordului de parteneriat. Vom vedea după aceea cum se traduce în planuri concrete privind fiecare program”, a adăugat ea.
Întrebată dacă CE are preocupări privind modul în care România se achită de obligaţiile care îi revin privind întocmirea acordului de parteneriat pentru viitoarea perioadă de programare, Shirin Wheeler a răspuns că executivul comunitar nu a subestimat niciodată faptul că „România are în faţa ei anumite provocări”. „Bazându-ne pe experienţa pe care o avem cu implementarea programelor din actuala perioadă, este clar că sunt multe provocări înainte, dar de asta lucrăm strâns cu România pentru a ne asigura că putem avea un nivel de strategie care va trasa modul în care vom folosi fondurile în viitor”.
„Nu vrem o abordare fragmentată în ceea ce priveşte utilizarea fondurilor. Acesta este mesajul pe care îl transmitem tuturor statelor membre şi România nu constituie o excepţie, ţinând cont în special de provocările cu care România se confruntă în actuala perioadă de programare”, a menţionat ea.
Purtătoarea de cuvânt a comisarului european Johannes Hahn a mai precizat că aceste schimburi de scrisori fac parte din procesul normal de negociere pentru viitoarea perioadă de programare. „Poate nu e vorba de aceleaşi preocupări, de aceleaşi provocări, dar aceste schimburi de vederi, uneori chiar dezacorduri, sunt parte a procesului de negociere”, a subliniat Shirin Wheeler.
Ministerul Fondurilor Europene a informat luni, într-un comunicat, că scrisoarea CE în care se apreciază că nu sunt întrunite anumite condiţii pentru a permite un dialog informal eficient privind viitoarele documente de programare, conţinea o serie de observaţii referitoare la situaţia din luna ianuarie, iar România a avansat între timp în pregătirile necesare.
"Scrisoarea despre stadiul pregătirilor pentru perioada de programare 2014-2020 primită de autorităţile române de la reprezentanţii Comisiei Europene la care face referire mass-media conţinea o serie de observaţii cu privire la situaţia pregătirilor prezentată CE în luna ianuarie 2013, un moment intermediar în acest proces. Între timp, România a parcurs o serie de etape necesare pentru pregătirea utilizării eficiente a fondurilor europene în viitoarea perioadă de programare. Acest lucru a fost confirmat şi în cadrul dialogului informal cu reprezentanţii Comisiei, desfăşurat până în prezent", se arată în comunicat.
Ministerul subliniază că România a ţinut cont de recomandările reprezentanţilor CE şi la prima rundă de consultări informale dintre România şi CE, care a avut loc între 19-21 martie, iar evoluţiile procesului de programare au fost apreciate de către reprezentanţii executivului comunitar.
"Subliniem că foarte multe detalii au fost agreate de cele doua părţi în cadrul acestei reuniuni. Începând cu luna martie 2013, partea română a avansat în elaborarea analizelor socio-economice. Acestea vor constitui baza strategiilor sectoriale, iar Comisia a recomandat statelor membre să pună accent pe calitatea acestor analize fără a grăbi finalizarea strategiilor sectoriale", se mai arată în comunicatul menţionat.
MFE arată că angajamentul autorităţilor române în privinţa definirii strategiilor sectoriale este demonstrat şi de aprobarea în şedinţele de Guvern din 20 şi 27 martie, respectiv 3 aprilie, a memorandum-urilor privind elaborarea documentelor strategice şi îndeplinirea condiţionalităţilor ex-ante, documente publicate şi pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene. Suplimentar, pentru a asigura utilizarea eficientă a fondurilor europene alocate României pentru perioada 2014-2020, Ministerul Fondurilor Europene a avut consultări cu toţi partenerii de dialog şi numeroase întâlniri tehnice interinstituţionale.