Imobiliarele sunt supraevaluate cu 20-25%, în acest moment, iar programul "Prima casă" ar trebui oprit gradual, susţine preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), Iancu Guda.
"Acum văd imobiliarele supraevaluate undeva la 20-25%. Dacă faci un calcul mediu cu chiria care poate fi încasată pe metrul pătrat, pe zece ani, cu un grad de ocupare de 90% al activului şi reinvestirea chiriei la un randament anualizat real de 3% pe o clasă de active cu risc sub medie cum ar fi obligaţiuni, atunci ajungi la un preţ pe metrul pătrat de 1 000 - 1.050 de euro. Astăzi este 1.250 euro. Pentru rezidenţiale nişate într-o zonă foarte bună ajunge la 2.000 de euro pe metrul pătrat. Îmi indică mai degrabă un maxim de 1.500 pe acelaşi calcul de chirie încasată pe zece ani şi reinvestită la un randament de 3%", a spus Guda, într-o conferinţă organizată de Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
Preşedintele AAFBR este de părere că programul "Prima Casă" ar trebui oprit gradual
'''Prima casă', din punctul meu de vedere, ar trebui gradual oprit. Anul trecut a reprezentat 80% din totalul creditelor acordate pentru achiziţionarea unei locuinţe noi. A distorsionat semnificativ piaţa, în condiţiile în care a fost contractat de o pătură a societăţii care nu are nevoie de un asemenea program mai degrabă cu caracter social, cel puţin la începutul său. S-au contractat credite cu 'Prima casă' unde avansul, deşi minimul e de 5%, a fost plătit la un nivel de 50-60%. Aceasta a făcut ca preţul pentru imobiliare rezidenţiale, apartamente noi, să fie uşor supraapreciat printr-o falsă alimentare a cererii, un program cu condiţii de acces facil speculat de pătura cu un venit peste medie. În trendul de reducere a importanţei acestui program, cred că ar trebui orientat către pătura cu venituri scăzute care are nevoie de un asemenea produs cu un avans mai mic", a arătat preşedintele AAFBR.
Reprezentanţii Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) au afirmat, la începutul lunii decembrie 2017, că intervenţia statului prin garantare în cadrul programului "Prima Casă" se va reduce gradual, începând cu 1 ianuarie 2018.
"În concordanţă cu liniile directoare şi obiectivele stabilite prin Strategia programului 'Prima Casă' 2017-2020 a fost stabilită o modalitate de evaluare a activităţii finanţatorilor şi de ajustare a plafoanelor de garantare care se alocă finanţatorilor participanţi în cadrul programului 'Prima Casă', la începutul fiecărui an calendaristic în funcţie de ponderea garanţiilor acordate de fiecare finanţator în totalul garanţiilor acordate în cadrul programului în anul precedent. Noua strategie de alocare a plafoanelor se înscrie pe linia reducerii graduale a intervenţiei statului prin garantare, asumând că piaţa creditului ipotecar se va dezvolta concomitent cu creşterea accesibilităţii populaţiei la produsele standard ale băncilor", se arată în documentul care citează un Ordin al ministrului Finanţelor Publice publicat în Monitorul Oficial.
În data de 6 decembrie 2017, în Monitorul Oficial nr. 963, a fost publicat Ordinul ministrului Finanţelor Publice nr. 3097/ 2017, prin care se aprobă Procedura şi criteriile de evaluare anuală a modului de utilizare a plafoanelor de garantare de către finanţatorii participanţi în cadrul programului "Prima Casă", care este aplicată de la 1 ianuarie 2018.
Conform FNGCIMM, această nouă procedură are ca scop utilizarea mai eficientă a plafoanelor alocate anual pentru programul "Prima Casă", prin elaborarea unor criterii care vor sta la baza evaluării activităţii finanţatorilor.