Criza energetică ne pune în pericol nu doar bugetul, ci şi sănătatea. Ca să facă economie, mulţi oameni folosesc aragazul ca sursă de căldură, dar e o idee proastă, mai ales dacă geamurile rămân închise. Nivelul de dioxid de azot din locuinţe depăşteşte în astfel de situaţii limitele impuse la nivelul UE, reiese dintr-un raport citat de Greenpeace România.
Potrivit raportului Organizaţiei, aragazul este extrem de toxic şi asta pentru că produce monoxid de carbon, particule în suspensie şi alţi poluanţi care pot avea efecte severe asupra sănătăţii, în special asupra copiilor.
Datele arată că în ultimele 12 luni, numărul copiilor din UE cu simptome de astm provocate de gătitul la aragaz este de peste 700.000. Asta înseamnă echivalentul a 12% din totalul cazurilor de astm la copiii din Uniune.
Mai mult de 100 milioane de cetăţeni ai UE gătesc la aragaze, incluzând mai mult de jumătate din gospodăriile din Italia, Franţa, Spania, Olanda, România şi Ungaria.
Organizaţiile pentru sănătate se tem că situaţia ar putea deveni extrem de gravă din cauza crizei energetice din această iarnă, deoarece oamenii reduc aerisirea pentru a face economie la căldură şi la bani, notează digi24.ro.
Citește și UE vrea să interzică şi gătitul pe motiv de încălzire globală