16 OCTOMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Încă două zile libere pentru bugetari în 2025
Încă două zile libere pentru bugetari în 2025

Bugetarii vor avea încă două zile libere în 2025. Ministerul Muncii a iniţiat un proiect de hotărâre prin care angajaţii la stat vor beneficia de aşa numitele ”punţi” între anumite sărbători legale şi weekend-uri. Este vorba despre ziua de 3 ianuarie, care face punte între zilele de 1 şi 2 ianuarie 2025 (miercuri şi joi), vineri, 3 ianuarie 2025 va fi liber apoi vine sfârşitul săptămânii (4 şi 5 ianuarie), iar 6 şi 7 ianuarie 2025 sunt iar libere fiind Boboteaza şi Sf. Ioan, drept pentru care bugetarii vor reveni la muncă abia pe 8 ianuarie 2025.

În plus, proiectul de hotărâre prevede că şi ziua de 2 mai 2025 este liberă pentru personalul din sistemul bugetar, căci pică tot într-o vineri, după liberul de joi, 1 Mai.

"Pentru recuperarea zilelor de muncă stabilite ca zile libere potrivit alin. (1), instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 ianuarie 2025, respectiv 31 mai 2025, potrivit planificărilor stabilite prin acte administrative emise la nivelul fiecărei autorităţi şi instituţii
publice", prevede actul normativ respectiv.

"Pentru a asigura o utilizare eficientă a duratei timpului de muncă, dar şi pentru a crea personalului instituţiilor şi autorităţilor publice timp liber pentru recuperarea capacităţii de muncă, se propune ca zilele de 3 ianuarie şi 2 mai 2025 să fie declarate zile libere, întrucât acestea se situează între zilele nelucrătoare de sărbătoare legală şi perioadele de repaus săptămânal, conform legii”, se arată în nota de fundamentare a hotărârii de guvern.

Zile libere 2025
În afară de cele două zile libere ce urmează a fi acordate acum, în 2025 sunt 17 zile libere legale, dintre care 4 pică în weekend şi 13 în timpul săptămânii:
1 ianuarie, miercuri - Anul Nou
2 ianuarie, joi - Anul Nou
6 ianuarie, luni - Boboteaza
7 ianuarie, marţi - Sfântul Ioan Botezătorul
24 ianuarie, vineri - Ziua Unirii Principatelor Române
18 aprilie, vineri - Vinerea Mare
20 aprilie, duminică - Paştele
21 aprilie, luni - Paştele
1 mai, joi - Ziua Muncii
1 iunie, duminică - Ziua Copilului
8 iunie, duminică - Rusalii
9 iunie, luni - Rusalii
15 august, vineri - Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie, duminică - Sfântul Andrei
1 decembrie, luni - Ziua Naţională a României
25 decembrie, joi - Crăciunul
26 decembrie, vineri - Crăciunul


Articole înrudite