Deputaţii au promis că fac şi ei sacrificii pentru vremurile de criză. Au spus că renunţă la hotelurile de lux de cinci stele în care stau în Capitală 12 luni pe an şi că se mută la unele cu mai puţine pretenţii. Pentru asta, suma de cazare urma să fie plafonată la 4.000 de lei de deputat. Până acum, niciun ales nu şi-a părăsit, însă, camera luxoasă. Mai mult, camerele lor de hotel rămân rezervate şi pe timpul vacanţei de vară, iar cei care şi-au închiriat locuinţe au în continuare chiria decontată. Cazarea aleşilor la hotel sau cu chirie ne costă, lunar, peste 2,3 milioane de lei. La această sumă se mai adaugă şi cheltuiala cu indemnizaţiile.
În vremurile bune, fiecare senator sau deputat conta în vacanţa parlamentară pe 30.000 de lei, adică suma forfetară şi indemnizaţia pe două luni, încasate în avans. În prezent, suma este cu aproximativ 7.000 de lei mai mică, pentru că reducerea cu 25% a intrat în vigoare din prima zi a vacanţei parlamentare.
În total, indemnizaţiile celor 471 de parlamentari scot din visteria publică peste 1,7 milioane de lei lunar. Pe nota de plată mai vine suma forfetară care însumează peste 3,7 milioane de lei. Tragem linie şi adunăm: cazare, indemnizaţie şi sume forfetare înseamnă peste 7,8 milioane de lei, adică peste 1.860.000 de euro, cheltuieli numai pe o singură lună. Pe două luni de vacanţă, suma se ridică la peste 3,7 milioane de euro.
Lista decontărilor este, însă, lungă. Inclusiv pe timpul vacanţei, parlamentarii beneficiază de transport gratuit cu orice mijloc, la clasa întâi, diurnă şi cazare pentru deplasări în teritoriu, autoturism de serviciu sau decontarea a 9,5 litri de combustibil la 100 de km dacă folosesc autoturismul personal.