În prezent, cinci din 10 părinţi din România asociază "autonomia copiilor” cu ideea de control, în loc să-i lase pe cei mici să descopere singuri lumea din jurul lor, se arată într-un studiu naţional realizat în luna aprilie 2016.
"Autonomia în educaţia copiilor" presupune ca părinţii să îi lase pe cei mici să descopere lucruri noi "în limite de siguranţă, să îi ghideze pentru a fi independenţi şi a face propriile alegeri, nu să-i controleze", se arată în studiu.
„În ceea ce priveşte dezvoltarea autonomiei prin joc, doar unul din 10 părinţi îşi lasă copiii să descopere singuri, pas cu pas, soluţia într-o activitate distractivă. Puţin peste jumătate dintre părinţi susţin orice iniţiativă a copilului lor, în timp ce opt din 10 declară că încurajează autonomia copiilor lor oferindu-le posibilitatea de alegere într-un context controlat de ei: îi lasă să decidă, atunci când consideră că este posibil, îi lasă să greşească într-un mediu cu risc controlat, îi învaţă să îşi formeze rutine (precum spălatul pe mâini înainte de masă)”, se arată în comunicatul de presă.
Studiul mai arată că o treime dintre părinţii din România nu ştiu cu ce să asocieze termenul de autonomie în educaţia copiilor; opt din 10 părinţi pun egalitate între conceptul de autonomie şi încrederea de sine a copilului, şapte din 10 declară că autonomia înseamnă protecţie şi şase din 10 o asociază cu ideea de libertate.
De asemenea, potrivit studiului, şapte din 10 părinţi declară că au un copil autonom dacă acesta cere să facă diferite lucruri singur, iniţiază şi propune activităţi de joacă şi face singur activităţile care ţin de igiena personală.
Mămicile din România sunt mai permisive decât tăticii, lăsând mai multe decizii la alegerea copiilor: cu ce sau cu cine se joacă, ce fel de activităţi fac împreună, gustările pe care le mănâncă. Studiul mai arată că patru din 10 părinţi îi lasă pe copii să decidă ce gustări mănâncă, iar gustările dintre mese preferate de nouă din 10 părinţi din România sunt fructele şi legumele, urmate de produsele lactate (patru din 10 părinţi).
Studiul naţional ,,Autonomia copiilor” a fost realizat de Cult Market Research, în perioada 1-14 aprilie 2016, pe un eşantion reprezentativ de 413 părinţi din mediul urban (jumătate mame şi jumătate taţi), cu copii cu vârste cuprinse între 3 şi 7 ani, părinţii răspunzând chestionarului telefonic asistat de calculator (CATI).