23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
În nicio ţară europeană finanţarea sistemului de securitate socială nu se asigură exclusiv de angajator sau de angajat
În nicio ţară europeană finanţarea sistemului de securitate socială nu se asigură exclusiv de angajator sau de angajat
Finanţarea sistemului de securitate socială nu se asigură exclusiv de angajator sau de angajat în nicio ţară din Europa, iar o astfel de schimbare bruscă va avea cu siguranţă impact asupra ocupării, afirmă reprezentanţii Blocului Naţional Sindical (BNS).
"În nicio ţară din Europa finanţarea sistemului de securitate socială nu se asigură exclusiv de angajator sau de angajat, pentru că vorbim de solidaritate şi de responsabilitate socială asumată în mod echilibrat între angajat şi angajator. O astfel de schimbare bruscă, chiar dacă ea ar putea fi făcută fără a afecta în acest moment povara fiscală a angajatorului sau angajatului, va avea cu siguranţă impact asupra ocupării. Acesta este şi motivul pentru care statele europene nu au pe agendă o astfel de schimbare, în multe state ratele contribuţiilor de securitate socială ale angajatorului şi angajatului sunt păstrate la un nivel egal sau aproape egal, o schimbare în asumarea poverii contribuţiilor de securitate socială nu este o opţiune pe agenda politică", se arată într-un comunicat al BNS.
Potrivit BNS, într-un dispreţ total faţă de cadrul legislativ general, altul decât cel fiscal, şi fără niciun fel de fundamentare şi evaluare de impact, Ministerul Finanţelor Publice propune transferul aproape în totalitate a responsabilităţii finanţării sistemului de securitate socială de la angajator la angajat.
"După o flexibilizare excesivă a relaţiilor de muncă operată de Guvernul Boc, măsură ce a condus la o reducere semnificativă a protecţiei salariaţilor, aceasta este o nouă dovadă de desconsiderare a forţei de muncă din România. Dacă se va continua această tendinţă România va ajunge o zonă de tip 'Vest Sălbatic', în condiţiile în care la nivel European se consideră că e timpul să fie readuse în discuţie şi reîntărite drepturile sociale ale lucrătorilor şi dialogul social", menţionează BNS.
Totodată, sindicaliştii cataloghează drept complet gratuită declaraţia conform căreia puterea de cumpărare a salariilor nu va avea de suferit în urma acestor modificări ale Codului Fiscal.
"Probabil Ministerul Finanţelor Publice nu ştie că în anul de graţie 2016 nu poţi impune angajatorilor privaţi să majoreze toate salariile în plată cu un procent sau o sumă anume, pur şi simplu pentru că Guvernul nu e parte a acestor contracte de muncă. Intervenţia statului în acest sens poate viza doar aspecte ce ţin de standarde minim legal obligatorii de protecţie a salariaţilor", se mai arată în comunicat.
Mai mult, liderii BNS precizează că măsura de compensare propusă de Ministerul Finanţelor nu va acoperi decât mai puţin de jumătate dintre salariaţi în condiţiile în care aceasta se adresează contractelor în vigoare. Potrivit BNS, în 2015 au fost încheiate 2.198.435 de noi contracte individuale de muncă, pe perioadă nedeterminată, dintr-un total de 5.639.508 contracte active pe perioadă nedeterminată, în timp ce 2.050.859 contracte individuale de muncă încheiate pe perioadă nedeterminată au încetat să mai producă efecte.
Mergând mai departe, sindicaliştii BNS arată că tinerii vor fi primii care vor avea de suferit în cazul în care vor fi adoptate modificările Codului Fiscal, în condiţiile în care un tânăr salariat care intră în piaţa muncii acum, cu un salariu stabilit la nivel minim primeşte net aproximativ 925 lei, iar dacă va intra în piaţa muncii după 1 ianuarie 2017, după noul Cod fiscal, la acelaşi salariu minim, suma primită va fi de doar 777 lei.
"Dacă simplificarea birocraţiei înseamnă modificarea a 5 milioane de contracte individuale de muncă şi refacerea tuturor situaţiilor de plată a salariilor, atunci revoluţionăm în mod paradoxal inclusiv ideea de debirocratizare. În acest context şi privind situaţia optimist, sperăm că această iniţiativă a fost doar una menită să atragă atenţia publicului de la intenţia manifestă a ministerului de a 'albi' averile ilicite sau care nu pot fi justificate, şi că nu se va merge până la capăt, confirmând încă o dată faptul că guvernanţii valorizează poporul doar în perioadele electorale, în rest nefiind preocupaţi de cei care îi aleg de fiecare dată cu speranţa c㠗 în sfârşit — cineva se va gândi şi la bine lor!", se mai arată în comunicatul citat.

Articole înrudite