Impozite medii, colectare proastă

Miercuri, 30 Iunie 2010 21:52
Publicat în National
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
România, cele mai mici venituri din taxe din UE

Oficiul de Statistică al UE, Eurostat, anunţă că România colectează din taxe cele mai scăzute venituri din spaţiul comunitar, adică 28% din Produsul Intern Brut, faţă de o medie de 40% în celelalte ţări europene. Studiul Eurostat, care face referire la anul 2008, demonstrează că, deşi România nu are cele mai reduse rate de taxare, veniturile colectate din taxe sunt cele mai mici din Uniunea Europeană, ca procent din PIB.

Noua valoare a TVA, printre cele mai ridicate din UE

În acelaşi timp, taxa TVA de 19% percepută până acum, a fost printre cele mai scăzute din uniune, în timp ce noua valoare, de 24% va fi printre cele mai ridicate.
În 2008, nivelul de impozitare în România era cel mai redus din UE: 28%, cu mult sub media Europei şi mai scăzut decât în ţările vecine ca: Bulgaria  şi Ungaria. În structura sistemului de impozitare, taxele indirecte asigură 42,7% din venit, ceea ce pune România pe locul al patrulea în UE, după Bulgaria, Cipru şi Malta. În 2008, TVA a însemnat 28,2% din totalul veniturilor din taxe, locul trei în Europa.
Nivelul redus al taxelor directe se datorează nivelului scăzut de impozitare pentru veniturile mici. Taxa pe forţa de muncă este sub media europeană, iar România se află printre ţările cu cel mai mic nivel de impozitare pentru capital - 5,2%, faţă de media europeană de 7,5%. Acesta este însă în creştere din 2005. De menţionat că aproape 63% din totalul veniturilor din taxe merg spre guvernul central, în timp ce veniturile autorităţilor locale sunt marginale.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu