23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
IMM-urile sunt cel mai riscant debitor bancar
IMM-urile sunt cel mai riscant debitor bancar

Viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Bogdan Olteanu, consideră că IMM-urile sunt cel mai riscant debitor bancar, iar băncile îşi vor îngusta aria de creditare către acele zone unde riscurile sunt mai mici şi performanţa de rambursare a creditului este mai mare.

"IMM-urile sunt cel mai riscant debitor bancar. Băncile au mari dificultăţi de a-şi reconsolida optimismul după criză — şi mari dificultăţi de a-i convinge pe acţionarii lor că merită să mai investească în ele, în condiţiile în care li se cere să aducă bani, pentru că băncile nu au mai plătit dividende de foarte multă vreme; din America până în celelalte colţuri ale lumii, nu este o problemă românească. Băncile nu-şi mai permit riscuri. Şi, atunci, îşi vor îngusta aria de creditare către acele zone unde riscurile sunt mai mici, acolo unde performanţa de rambursare a creditului este mare: credite ipotecare, credite către companiile mari, statul român, şi eventual credite de consum, acolo unde marja permite acoperirea riscurilor prin volum", a subliniat Olteanu.

Viceguvernatorul BNR consideră că, pentru IMMuri soluţia este cea referitoare la construcţia unui mecanism de garantare,

"care să acopere o realitate tristă: companiile mici şi mijlocii din România sunt subcapitalizate".

"Până în 2008 a fost o perioadă frumoasă, veselă, în care banii produşi în mari cantităţi s-au dus către o viaţă frumoasă, absolut natural, absolut normal, nu este nimic de reproşat în asta.

Era prima oară când puteam să sperăm la o viaţă frumoasă fiecare dintre noi. Când unii oamenii îşi luau primul frigider, primul televizor — şi de asta s-au îndatorat, nu pentru că erau lacomi, cum mai spun unii, alţii — nu pentru că erau iresponsabili — ci pentru că vedeau în stânga, în dreapta că este normal să ai frigider şi televizor într-o societate europeană — când oameni care reuşiseră în afacerea lor considerau că este vremea după ce au tras 15 ani să îşi ia maşină, să îşi ia casă, privind şi ei în jur şi văzând că aşa se face... A doua oară probabil că vom fi mai măsuraţi şi vom economisi mai mult şi vom cheltui mai puţin. Ceea ce deja se întâmplă: rata de economisire a crescut dramatic în criză", a adăugat viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Bogdan Olteanu.


Articole înrudite