Semnificaţia mesei pentru femeile din România este una mai degrabă emoţională, dar şi simbol al bunăstării, reflectând starea materială a oamenilor, conform unui studiu calitativ realizat de Exact Cercetare şi Consultanţă.
Pentru femeile cu vârste cuprinse între 35 şi 59 de ani, mâncarea tradiţională, gătită în casă, este cea mai apreciată. Pe de-o parte, pentru că este considerată a fi naturală, sănătoasă (cu ingrediente controlate), iar pe de alta, pentru că preţul este unul convenabil. În plus, prin gătit, femeile simt că îşi arată grija faţă de cei dragi, că îi recompensează sau le arăta afecţiunea.
Femeile din România sunt nişte gurmande, rolul mâncării fiind pentru ele acela de răsfăţ al gustului. Pentru că le place să mănânce, dar şi să gătească pentru cei dragi, ele îşi petrec ore bune în bucătărie, încercând să inoveze şi să vină cu reţete noi şi uşoare, nerenunţând, însă, la ideea de gust.
Româncele consideră ca fiind sănătoase fructele, legumele, lactatele, carnea slabă. Aleg însă să le consume ca atare mai ales atunci când se confruntă cu probleme medicale sau în situaţia curelor de slăbire. În rest, alimentele sănătoase sunt preferate ca ingrediente ale unor preparate cu gust. Când vine vorba de gătit, româncele au în vedere curcanul ca tip de carne fără „hormoni” şi peştele, încercând să evite grăsimile (atât carnea grasă, cât şi uleiul), combinaţiile de alimente, excesele de orice fel şi produsele procesate, ce conţin aditivi.
Din cauza lipsei timpului şi a numărului din ce în ce mai mare de responsabilităţi, masa a devenit în ultimii ani un element secundar în viaţa oamenilor. Astfel, masa este luată pe fugă (sub formă de preparate fast-food sau gustări reci), de multe ori în drum spre serviciu, în faţa calculatorului sau a televizorului şi chiar în picioare. Ritmul de viaţă alert a determinat schimbări şi în ceea ce priveşte numărul meselor servite zilnic: majoritatea participantelor la studiu au menţionat o singură masă pe zi — cea de seară.
Femeile din România îşi doresc însă să poată reveni la mesele regulate, la relaxarea oferită de petrecerea timpului împreună cei dragi, la pauza de prânz, la mâncarea gătită în casă.
Studiul calitativ a fost realizat în Bucureşti, în intervalul 1-4 septembrie 2015, la acesta participând femei cu vârsta cuprinsă între 35 şi 59 de ani.