22 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Explozie pe piaţa neagră a ţigaretelor
Explozie pe piaţa neagră a ţigaretelor

Piaţa neagră a ţigaretelor a crescut în martie 2023 cu 0,9 puncte procentuale (pp) până la 9% din totalul consumului, comparativ cu 8,1% în ianuarie 2023, conform studiului realizat de compania de cercetare Novel.
Potrivit sursei citate, este cel mai mare nivel al contrabandei înregistrat în ultimii doi ani.
"În martie 2023, piaţa neagră a crescut la nivel naţional cu 0,9 pp faţă de ianuarie 2023, înregistrându-se majorări ale contrabandei în aproape toate regiunile ţării. Cea mai mare creştere, de 5,6 pp până la 11,7%, este notată în nord-vest. Majorări semnificative, de 3,5 pp şi 3,1 pp se înregistrează şi în Bucureşti şi zona de vest, până la 9,3%, respectiv 6,4%. Regiunea nord-est continuă şi în martie să fie cea mai afectată de comerţul ilegal cu ţigarete, deşi se află în scădere cu 7,3 pp până la 20,6%. Din punct de vedere al provenienţei produselor de pe piaţa neagră, categoria "Cheap Whites" deţine cea mai mare pondere, de 39%, cu o creştere substanţială de 6,7 pp faţă de ianuarie 2022. "Duty free" scade cu 1,8 pp până la 38,1%. De asemenea, cota produselor provenite din Moldova scade cu 2,9 pp până la 10,2%, iar Ucraina şi Serbia se situează la nivel relativ constant", a declarat Marian Marcu, Director General Novel Research.
La rândul său, Ileana Dumitru, Director Juridic şi Relaţii Publice al Ariei Europa de Sud - Est din cadrul BAT, a menţionat că evoluţia crescătoare a nivelului pieţei negre înregistrată de la începutul anului 2023 este cu atât mai îngrijorătoare cu cât survine într-un context economic deja "sever impactat de instabilitate regională şi de costuri crescute ale resurselor".
"Pe lângă impactul financiar semnificativ la bugetul statului, traficul ilicit generează subdezvoltare economică şi inegalităţi sociale, de aceea subliniem importanţa informării continue asupra riscurilor contrabandei, în egală măsură cu eforturile susţinute ale autorităţilor pentru combaterea acestui fenomen. Conform datelor centralizate pe www.stopcontrabanda.ro, singurul centralizator în timp real al capturilor de ţigarete de contrabandă de pe teritoriul României, în primele 3 luni ale anului 2023 autorităţile au capturat peste 31 de milioane de ţigarete, de 6 ori mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, cu o valoare pe piaţa neagră de peste 23 de milioane de lei", a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic şi Relaţii Publice al Ariei Europa de Sud - Est din cadrul BAT.
În opinia Directorului Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova şi Bulgaria, Gilda Lazăr, prin eforturi sporite, tendinţele de creştere a contrabandei vor fi stopate, mai ales că autorităţile conştientizează importanţa combaterii comerţului ilegal - ziua de 21 aprilie a fost declarată ziua naţională a luptei împotriva traficului ilicit de mărfuri.
"În 2021 şi 2022, JTI a virat anual la bugetul statului circa 5,5 miliarde de lei reprezentând accize, TVA, impozite şi alte taxe, ceea ce înseamnă aproximativ 80% din cifra de afaceri. Aceasta pentru că piaţa neagră scăzuse, iar cadrul de reglementare şi politica fiscală au rămas predictibile. În ultimii ani, comerţul ilegal a ajuns la minime istorice şi datorită eforturilor autorităţilor care, sprijinite şi de mediul privat, au reuşit în timp să-şi suplimenteze dotările logistice şi să-şi îmbunătăţească pregătirea profesională. Suntem mândri că am contribuit şi noi la acest proces de dezvoltare, JTI fiind prima companie de tutun care a semnat un parteneriat anti-contrabandă cu autorităţile de aplicare a legii. Vom susţine şi pe viitor programele anti-contrabandă în parteneriat cu Vama, Poliţia de Frontieră şi Poliţia, vom iniţia campanii publice, programe de profesionalizare a media, vom sprijini proiecte sociale şi culturale. După 30 de ani în România, suntem convinşi că vom reuşi ca, împreună cu partenerii noştri, să continuăm să producem local, la cele mai înalte standarde de calitate, să exportăm, să investim, să fim un angajator de top, să contribuim la schimbarea în bine a societăţii", a afirmat Gilda Lazăr.
Pe de altă parte, Dragoş Bucurenci, Director External Affairs, Philip Morris România şi-a exprimat speranţa ca aceste majorări consecutive din noiembrie până în martie să nu devină "o tendinţă constantă de creştere a contrabandei, care ar avea consecinţe grave pentru piaţa legală şi implicit pentru bugetul statului".
"Ne dorim în continuare să avem un impact pozitiv asupra economiei ţării, să ne dezvoltăm în mod sustenabil, cu responsabilitate faţă de societate, angajaţii noştri şi mediu. PMI a investit peste 1 miliard de dolari în cei 30 de ani de prezenţă în România. De asemenea, suntem un partener pe care autorităţile se pot baza, în toate ţările în care suntem prezenţi. Anul trecut a fost lansată cea de a treia rundă de finanţare a PMI Impact, iniţiativă derulată la nivel global, prin care sunt susţinute programe anti-contrabandă în ţări din toată lumea, inclusiv în România", a declarat Dragoş Bucurenci.
Totodată, Adrian Pirau, Market Manager, Imperial Tobacco Distribution Romania a afirmat că este îmbucurător că trendul de scădere a produselor provenite din Moldova continuă.
"Pe de altă parte, studiul Novel arată tendinţe îngrijorătoare: creşterea semnificativă a pieţei negre în vest şi nord-vest şi majorarea categoriei Cheap Whites. În toate regiunile ţării contrabanda creşte, cu excepţia regiunii nord-est, care continuă să fie cea mai afectată de comerţul ilegal, chiar dacă în luna martie Novel consemnează o scădere. Din ce în ce mai des apar în presă ştiri despre capturi impresionante, de zeci sau sute de mii de pachete de ţigarete, ceea ce înseamnă că fenomenul contrabandei se intensifică. Aşadar, este nevoie de eforturi din ce în ce mai susţinute pentru combaterea comerţului ilegal, din partea autorităţilor de aplicare a legii", a adăugat Adrian Pirau.
Preşedintele Autorităţii Vamale Române, Bogdan Lari Mihei a subliniat că an de an, consumul provenit din traficul ilegal de ţigarete a manifestat o scădere constantă, astfel încât media anuală a ajuns în anul 2022 la 7,1%, comparativ cu anul 2021 când a fost de 8,7%, atingând un minim istoric, conform studiului Novel Research.
"Rezultatele primelor luni din 2023 arată că şi în acest an procentul se va menţine la cote apropiate celor din anii trecuţi. Autoritatea Vamală Română a iniţiat acţiuni de supraveghere şi control în scopul combaterii traficului ilicit cu produse din tutun, acţiuni derulate inclusiv în cooperare cu alte instituţii de aplicare a legii din România şi cu sprijiinul agenţiilor internaţionale de profil (OLAF, EPPO, SELEC). Ca rezultat al acestor acţiuni, în primele trei luni ale anului 2023 echipele de supraveghere şi control vamal de la nivel central, regional şi local, au confiscat peste 7,8 milioane bucăţi ţigarete şi peste 3,6 tone tutun de narghilea, evitând astfel punerea lor pe piaţa neagră din România sau în alte state membre UE. Vom continua acţiunile de combatere a contrabandei cu produse din tutun în strânsă colaborare cu toate autorităţile naţionale şi internaţionale competente în domeniu, precum şi cu mediul de afaceri onest, prin aceste măsuri contribuind la creşterea gradului de colectare la bugetul de stat", a declarat Preşedintele Autorităţii Vamale Române.
Inspectorul general al Poliţiei de Frontieră, chestor de poliţie Victor-Ştefan Ivaşcu a afirmat că Poliţia de Frontieră a continuat şi în această perioadă să depună eforturi susţinute şi constante pentru combaterea contrabandei, ca şi anul trecut, când contrabanda a înregistrat un nivel minim.
"În urma acţiunilor derulate de Poliţia de Frontieră în primele trei luni ale anului, au fost reţinute în vederea confiscării, aproximativ 740.000 de pachete cu ţigări de contrabandă, precum şi 5.300 kg. tutun şi 3.700 kg. tutun narghilea. În comparaţie cu perioada similară din 2022 se constată creşterea de aproximativ 2,9 ori a numărului pachetelor de ţigări reţinute. Aceste acţiuni vor continua şi în lunile care urmează, sperăm cu rezultate la fel de bune", a declarat inspectorul general al Poliţiei de Frontieră, chestor de poliţie Victor-Ştefan Ivaşcu.
La rândul său, directorul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice - chestor de poliţie Aurel Dobre a precizat că Poliţia Română depune un efort instituţional susţinut pentru combaterea contrabandei cu ţigarete.
"În primele trei luni ale anului, în urma activităţilor desfăşurate de poliţişti, la nivel naţional, au fost capturate peste 18.000.000 de ţigarete şi aproximativ 8,5 tone de tutun. În perioada următoare, vom continua să intensificăm lupta împotriva contrabandei, acest domeniu fiind prioritar pentru Poliţia Română", a declarat Aurel Dobre.
În 2021, companiile de tutun au virat la bugetul statului peste 19,85 miliarde lei, în creştere cu 13% faţă de 2020, notează Agerpres.


Articole înrudite