22 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Eugen Teodorovici pledează pentru o simplificare a programelor operaţionale
Eugen Teodorovici pledează pentru o simplificare a programelor operaţionale

Ministrul fondurilor europene, Eugen Teodorovici, a pledat marţi, la Bruxelles, pentru o simplificare a programelor operaţionale pentru perioada 2014 - 2020 şi pentru o concentrare tematică în acest sens.
"Eu sper foarte mult să fie mult mai simple (n.r. — programele operaţionale) şi trebuie să fie o concentrare tematică, cum spunea şi Comisia Europeană, deci nu să ne propunem să finanţăm foarte multe, pentru că nu vom putea şi nu vom vedea impactul pe care noi ni-l dorim cu toţii şi nici Comisia nu poate să constate foarte uşor sau bine impactul financiar. Deci, mult mai simplu ca zonă de finanţare. Adică, mai restrânse ca zonă de finanţare şi cu reguli cât mai simple, cât mai puţine structuri, să nu simtă beneficiarul că sunt multe structuri, că sunt multe lucruri de depus, că sunt multe reguli de respectat. Cât mai simplu pentru cei cărora li se aplică — eu ţin foarte mult la acest lucru", a declarat ministrul Teodorovici la Bruxelles, unde s-a întâlnit cu comisarul european pentru politică regională Johannes Hahn.
Ministrul a subliniat că nu doreşte schimbarea „structurilor doar de dragul de a le schimba” şi a afirmat că România a avut şi exemple de succes, precum Programul Operaţional Regional, care a conlucrat foarte bine cu structurile locale. "Ceea ce vrem să păstrăm pe mai departe — nu să schimbăm structurile numai de dragul de a le schimba, ci doar să simplificăm foarte mult acest sistem de implementare. E adevărat, abordarea se schimbă acum, ar trebui să urmărim foarte mult rezultatul pe fiecare proiect în parte. Şi este o chestiune normală — nu trebuie să vină Comisia să ne spună acest lucru, e o chestiune normală ca România să aibă din punct de vedere al imaginii europene un cât mai mare câştig în economie", a completat Eugen Teodorovici.
Ministrul fondurilor europene a subliniat totodată că zona IMM-urilor va avea un suport financiar considerabil, cu referire la zona de producţie, zona de comerţ intracomunitar şi cea de export în afara spaţiului european.
"Vom veni foarte mult către aceasta zonă (...), cu pachete foarte atractive pentru mediul privat, ca să fie stimulat, şi dacă putem să ajutăm inclusiv în partea de procente pe care le acordăm unor proiecte pentru a direcţiona sumele pe zone poate mai puţin dezvoltate din România sau către anumite sectoare din economie, astfel încât partea de producţie să îndeplinească maxim de finanţare europeană, iar alte zone poate o finanţare europeană mai mică. La fel cum vom face şi în partea publică, la fel către proiectele pe care le dorim cu adevărat să fie primele implementate, cum ar fi cele de mediu — unde dacă nu ne conformăm acum putem să avem din partea Comisiei Europene penalităţi destul de substanţiale—, vom creşte foarte mult partea de finanţare, va fi o finanţare maximă astfel încât să încurajăm foarte mult aceste proiecte. Va fi o schimbare de abordare foarte pragmatică, asta e foarte important", a explicat Teodorovici.
Pe de altă parte, acesta susţine că sunt structuri care nu-şi justifică rolul şi a adăugat că ţine să existe structuri cât mai puţine, putând în acelaşi timp să fie angajate companii care să deruleze un rol de structură intermediară.
Ministrul fondurilor europene a anunţat că, potrivit calendarului, la finalul lunii ianuarie programele operaţionale vor fi publicate cel mai probabil pe site-ul ministerelor de resort cu autoritate de management — Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Dezvoltării şi Ministerului Agriculturii şi vor fi păstrate pentru consultare publică, într-un prim pas.
'După ce vom consulta şi public toate structurile implicate, ministere şi nu numai, absolut toţi partenerii de dialog, trimitem Comisiei Europene la sfârşitul lunii martie fondurile operaţionale din punctul nostru de vedere gata să fie aprobate — ceea ce va fi fezabil pentru că oricum noi vom purta discuţii la CE şi în această perioadă, nu înseamnă că doar vom posta şi pe site şi doar la final de martie le vom trimite Comisiei Europene', a adăugat Eugen Teodorovici.
Ministrul român a mai spus că 2014 este anul în care trebuie finalizată reforma pe fonduri europene. '(...) 2014 este anul în care trebuie să încheiem această discuţie. Va fi penibil să stăm şi în 2015 şi să discutăm din nou despre un sistem de simplificare şi de altele. Nu, 2014 reprezintă anul de căpătâi sau de definire a ceea ce am început în 2012', a arătat ministrul român.
În ceea ce priveşte regionalizarea, acesta a arătat că dacă aceasta se va produce, sistemul regiunilor de dezvoltare va fi adaptat pentru celelalte noi regiuni.
„Noi avem cele opt ADR-uri astăzi, dacă se vor înfiinţa încă două sunt la nivel de judeţ structuri care pot prelua acest rol de ADR la nivel de regiuni nou create. Deci nu este asta problema, vreau să se meargă cât mai repede pentru ca banii şi decizia să se ducă către nivelul regional şi nivelul local pentru că acolo s-a văzut. POR (Programul operaţional regional) de ce merge bine acolo? Pentru că cei de acolo sunt interesaţi în a duce politica la bun sfârşit, de a găsi soluţii la problemele pe care le întâmpină”, a detaliat ministrul Teodorovici.


Articole înrudite