07 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Elena Udrea condamnată la 6 ani de închisoare cu executare, în dosarul Gala Bute
Elena Udrea condamnată la 6 ani de închisoare cu executare, în dosarul Gala Bute

Elena Udrea, fost consilier prezidenţial, şef al Cancelariei Prezidenţiale, deputat, ministru al Turismului şi fost ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, a fost condamnată definitiv, astăzi, 07 aprilie 2022, la şase ani de închisoare cu executare, în dosarul „Gala Bute“.
Potrivit datelor oficiale, Curtea Supremă a respins constestaţia în anulare şi, pe cale de consecinţă, a menţinut sentinţa din 2018, de 6 ani de închisoare.
Într-un alt dosar care vizează finanţarea campaniei electorale din 2009, Elena Udrea a fost condamnată în primă instanţă la opt ani de închisoare.

Un complet format din cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins joi, ca nefondate, contestaţiile în anulare depuse de Elena Udrea şi ceilalţi inculpaţi din dosarul „Gala Bute”, fostul ministru al Turismului urmând să execute condamnarea de 6 ani de închisoare. Decizia instanţei a fost luată cu majoritate de voturi şi este definitivă, astfel încât Elena Udrea va merge la închisoare.
La închisoare va ajunge şi fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, care are de executat o condamnare de cinci ani, precum şi Tudor Breazu (administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea), care a primit 3 ani cu executare.
Ceilalţi inculpaţi au pedepse cu suspendare: Ştefan Lungu (fost consilier al Elenei Udrea) - un an şi şase luni cu suspendare; Gheorghe Nastasia (fost secretar general în Ministerul Dezvoltării) - 4 ani cu suspendare; Ana Maria Topoliceanu (fost director al Companiei Naţionale de Investiţii) - 3 ani cu suspendare, Dragoş Marius Botoroagă (administratorul unei firme) - doi ani şi şase luni cu suspendare.
În plus, a fost menţinută decizia de achitare primită de fostul ministru al Economiei Ion Ariton.

Pedepsele din acest dosar au fost suspendate în decembrie 2018, după ce Curtea Constituţională a decis că nu a fost respectată legea atunci când au fost constituite completurile de 5 judecători de la Instanţa supremă, iar sentinţa definitivă în dosarul ”Gala Bute” a fost dată de un complet nelegal. În momentul pronunţării sentinţei, Udrea se afla în Costa Rica, ca refugiat politic. În decembrie 2018, de Crăciun, Elena Udrea a fost eliberată din închisoare, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a suspendat executarea pedepsei în cazul său. În vara anului 2019, Udrea s-a întors în România. “Nu mi-am dorit niciodată să trăiesc în altă parte decât în ţara mea şi am aşteptat cu nerăbdare momentul în care să mă pot întoarce. Vreau să îmi cresc copilul acasă”, a scris atunci pe Facebook, Elena Udrea.

Potrivit DNA, Udrea ar fi coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate ei, şi anume Ştefan Lungu (fost consilier al Elenei Udrea), Ana Maria Topoliceanu (fost director al Companiei Naţionale de Investiţii), Gheorghe Nastasia (fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului) şi Tudor Breazu (administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea), au primit, cu ştiinţa sa, sume de bani de la reprezentanţii unor societăţi comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de ministerul pe care îl conducea. Anchetatorii au descoperit că sumele obţinute au intrat fie nemijlocit în patrimoniul Elenei Udrea (în numerar ori prin plata unor bunuri şi servicii), fie în patrimoniul unor persoane indicate de aceasta (Organizaţia Bucureşti a PDL şi Rudel Obreja).


Articole înrudite