Ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, a declarat că este nevoie de o comunicare mai bună în legătură cu Europa şi realizările majore ale proiectului european, acesta trebuind să constituie o prioritate la nivel european şi al statelor membre în perioada următoare.
Potrivit unui comunicat MAE, remis AGERPRES, într-un discurs susţinut la cea de a XI-a ediţie a Forumului Strategic de la Bled (Slovenia), Comănescu a pledat pentru menţinerea unităţii şi coeziunii UE pe baza unei agende pozitive şi a unei viziuni comune axate pe proiecte concrete, care să răspundă aşteptărilor cetăţenilor europeni.
Şeful diplomaţiei române a insistat asupra continuării şi consolidării proiectului european "în baza unei abordări inclusive" şi a evidenţiat că România este gata să contribuie activ la realizarea acestui obiectiv.
"Ca posibile căi de acţiune ale UE în acest sens, Comănescu a menţionat creşterea transparenţei şi legitimităţii instituţiilor europene şi îmbunătăţirea funcţionării acestora pornind de la prevederile actualelor tratate. El a punctat asupra importanţei obţinerii de rezultate care să vină în întâmpinarea preocupărilor şi aşteptărilor cetăţenilor europeni (creşterea economică, crearea locurilor de muncă, securitatea internă şi externă a UE, respectarea valorilor şi libertăţilor europene), toate acestea fiind premise esenţiale pentru recâştigarea şi consolidarea încrederii cetăţenilor în proiectul european", se arată în comunicatul MAE.
Sursa citată precizează că, pe lângă întrevederea bilaterală cu omologul sloven, ministrul Lazăr Comănescu a avut întâlniri cu ministrul afacerilor externe şi comerţului exterior al Ungariei, Peter Szijjarto, cu secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Harlem Desir, cu şeful delegaţiei americane la Forumul de la Bled, Hoyt Yee, adjunctul asistentului pentru afaceri europene şi eurasiatice al secretarului de stat al SUA.
"În cadrul întâlnirii cu ministrul Peter Szijjarto, cei doi demnitari au trecut în revistă stadiul relaţiilor bilaterale, reiterând disponibilitatea pentru consolidarea acestora, pe baze constructive, cu scopul valorificării depline a potenţialului de cooperare existent dintre cele două state. Abordând tematica europeană, cei doi miniştri au subliniat importanţa procesului de reflecţie cu privire la viitorul UE. Partea română a relevat susţinerea fermă pe care o acordă în continuare procesului de consolidare a proiectului european, într-un format inclusiv şi transparent, care să reflecte interesele tuturor statelor membre", adaugă MAE.
În ceea ce priveşte discuţia cu Harlem Desir, MAE precizează că ea s-a axat pe teme de actualitate ale agendei bilaterale, cu accent pe pregătirea vizitei de stat a preşedintelui Franţei, François Hollande, în România. Totodată, potrivit MAE, discuţiile au vizat şi evoluţiile din Vecinătatea Estică a UE, cu accent pe Republica Moldova, asupra căreia interlocutorii au subliniat importanţa continuării reformelor.
"Convorbirile cu adjunctul asistentului pentru afaceri europene şi eurasiatice al secretarului de stat al SUA, Hoyt Yee, au vizat stadiul cooperării celor două state în cadrul Parteneriatului strategic şi pregătirea reuniunii Task Force România — SUA, care va avea loc la Washington, la 26 septembrie 2016", adaugă sursa citată.