Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a declarat că este încrezător în legătură cu aderarea României la spaţiul Schengen, deoarece tehnic îndeplineşte toate condiţiile, însă recunoaşte că decizia va fi una politică.
„Miercuri şi joi sunt prezent la Bruxelles unde voi avea o întâlnire trilaterală cu ministrul de interne bulgar şi cu ministrul de interne polonez - Polonia deţine preşedinţia şi este alături de România şi Bulgaria în procesul de aderare la spaţiul Schengen. Eu nu pot spune altceva decât că cele şapte rapoarte de evaluare ne-au arătat clar că România îndeplineşte toate criteriile, îndeplineşte acquis-ul Schengen şi tot ceea ce ţine de a ne permite să aderăm la spaţiul Schengen fără niciun fel de problemă”, a spus Traian Igaş.
Acesta consideră că până la sfârşitul lunii septembrie, când se va lua decizia în cadrul consiliului JAI, este timp pentru a transmite celor care mai au anumite rezerve că România şi-a îndeplinit toate obligaţiile faţă de Uniunea Europeană şi faţă de ţările membre ale spaţiului Schengen şi că România are capacitatea de a securiza frontierele externe ale UE.
„Pe graniţa cu Serbia avem în fiecare zi persoane reţinute la frontieră care încearcă să intre în spaţiul european. Dăm dovadă de responsabilitate: mâine la Giurgiu vom inaugura un nou centru de primire a celor care solicită azil în România - este un lucru pe care am decis noi să-l facem, nu ne-a cerut nimeni din Uniunea Europeană. Pe zona cu Serbia acele camere video care monitorizează toată activitatea pe frontieră deja au fost montate. Supravegherea prin termoviziune se face în totalitate în judeţul Timiş şi în scurt timp acelaşi lucru se va întâmpla şi în judeţul Caraş”, a completat ministrul Igaş.
Acesta a mai spus că aderarea României la spaţiul Schengen nu ţine de Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi că nicio altă ţară nu a trebuit să se raporteze la problemele din Justiţie când a aderat la Schengen şi nu trebuie să o facă nici România.
Traian Igaş a adăugat că problema înregistrată la începutul anului la Poliţia de Frontieră nu a privit favorizarea intrării pe teritoriului României a unor persoane fără viză, fără paşaport sau alte probleme care ţin de securitatea spaţiului Schengen, ci de traficul de produse accizabile şi că nu există niciun element de suspiciune asupra poliţiştilor de frontieră că ar permite unor cetăţeni străini să intre în România fără ca ei să îndeplinească condiţiile impuse de Uniunea Europeană.