23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Educaţia ar trebui să fie principala bătălie pe care politicienii şi societatea civilă să o câştige împreună, în opinia ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, care doreşte de la politicieni mai multă raţiune, stabilitate şi continuitate.
Discursul susţinut duminică de ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, în faţa celor peste 100 de bursieri participanţi la cea de-a VI-a ediţie a şcolii de vară organizate la Sulina de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, s-a axat pe valori, susţinând că, dacă în cazul Germaniei, SUA, al Japoniei şi al Franţei a simţit că valorile sunt reprezentate de muncă, visul american, siguranţa dată de istorie şi tradiţie, precum şi mottoul naţional „Liberté, egalité, fraternité”, în cazul României această valoare este, în opinia sa, educaţia.
„Nu spun că este singura valoare, că e cea justă. Dar îl simt la ora actuală ca fiind unul din acele puţine lucruri care ne duc mai departe. Simt că educaţia este la baza oricărei construcţii. Putem avea sisteme bancare fragile - acum, sistemul bancar din România este solid, dar, de ar fi ceva profund greşit în educaţie, s-ar pune în primejdie viitorul. De aceea, cred că principala bătălie care trebuie câştigată de noi toţi, împreună, este educaţia. Din păcate, noi în trecut ne-am războit politic între noi şi cred că a venit momentul să încetăm aceste războaie şi să câştigăm bătăliile viitorului care sunt suficiente. Şi, de este un lucru pe care mi-l doresc acum, este mult mai multă raţiune din partea oamenilor care decid ce se întâmplă în România, mult mai multă continuitate în educaţie decât a fost până acum şi mult mai multă stabilitate”, a declarat ministrul Funeriu.
Oficialul guvernamental a amintit că s-au făcut o seamă de eforturi în ultima perioadă ale căror efecte deja se văd.
„Se vede deja o schimbare şi toate aceste lucruri sunt elemente care mă fac să cred că putem transforma România din ţara lui «merge şi aşa» în ţara lui «yes, we can». Sintagma nu-mi aparţine, deja ambasadorul SUA a făcut o mică aluzie la acest lucru şi cred că e just. Datoria noastră este să transformăm România într-o ţară puternică, în care pe buzele fiecărui copil să fie «putem să mergem împreună mai departe»”, a conchis ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.
Discuţiile purtate cu studenţii participanţi la evenimentul de la Sulina s-au axat pe reforma în educaţie, sprijinirea cercetării, ministrul Educaţiei anunţând că şi în anul şcolar care urmează să înceapă se vor acorda 5.000 de burse pentru studenţii români din afara graniţelor.


Articole înrudite