28 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cum poate cumpără un cetăţean ucrainean un apartament în România
Cum poate cumpără un cetăţean ucrainean un apartament în România

Este important de precizat faptul că cetăţenii din Ucraina care doresc să achiziţioneze un apartament în România pot încheia un contract de vânzare-cumpărare în acest scop doar în anumite condiţii. Societatea românească de avocatură Pavel, Mărgărit şi Asociaţii recomandă apelarea la serviciile unui avocat specializat în drept imobiliar şi construcţii în România care să asiste cetăţenii ucraineni în demersurile juridice pentru dobândirea dreptului de proprietate privată în România şi care să ofere consultanţă în legătură cu condiţiile impuse de Legea nr. 312/2005 privind dobândirea dreptului de proprietate privată în România pentru cetăţenii non-UE.
Cumpărarea unui imobil în România, rezidenţial sau nerezidenţial, cum ar fi un apartament, o casă, clădire de birouri sau hală industrială poate fi realizată de cetăţeni români, cetăţeni ce aparţin statelor membre UE, precum şi cetăţenii non-UE.
Conform reglementărilor din Legea nr. 312/2005 privind dobândirea dreptului de proprietate privată în România asupra terenurilor de către cetăţenii străini şi apatrizi, precum şi de către persoanele juridice străine, cetăţeanul unui stat membru nerezident în România, apatridul nerezident în România cu domiciliul într-un stat membru, precum şi persoana juridică nerezidentă, constituită în conformitate cu legislaţia unui stat membru, pot dobândi dreptul de proprietate asupra terenurilor pentru reşedinţe secundare, respectiv sedii secundare.
În plus, în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 312/2005, cetăţeanul străin, apatridul şi persoana juridică aparţinând unui stat terţ pot dobândi dreptul de proprietate asupra terenurilor în condiţiile reglementate prin tratate internaţionale, pe bază de reciprocitate.
Societatea românească de avocatură Pavel, Mărgărit şi Asociaţii oferă servicii juridice de înaltă calitate cu ajutorul avocaţilor specializaţi în drept imobiliar şi construcţii în România care pot asista cetăţenii din Ucraina cu pregătirea unui raport de due-dilligence imobiliar care să cuprindă informaţii referitoare la caracteristicile imobilului, situaţia juridică a imobilului, eventualele riscuri şi impedimente legale la cumpărare, precum şi redactarea de antecontracte sau contracte de vânzare-cumpărare, oferind totodată şi asistenţă juridică şi reprezentare în procesul de negociere în vederea încheierii de contractului de vânzare-cumpărare pentru un apartament în România.
Având în vedere faptul că Ucraina nu a încheiat un tratat internaţional cu România, cetăţenii ucraineni care doresc să încheie un contract de vânzare-cumpărare apartament în România pot, în anumite condiţii, dobândi dreptul de proprietate privată în România al unui apartament prin constituirea unui drept de superficie asupra terenului pe care se află acesta. Cu toate acestea, fiecare situaţie trebuie analizată în parte şi nu se poate propune o soluţie general valabilă pentru toţi cetăţenii non-UE, fie că este vorba despre constituirea unui drept de superficie sau de o altă modalitate prin care se urmăreşte dobândirea dreptului de proprietate privată în România.
Societatea românească de avocatură Pavel, Mărgărit şi Asociaţii recomandă apelarea la serviciile unui avocat specializat în drept imobiliar şi construcţii în România în scopul realizării unui raport de due-diligence imobiliar pentru cetăţenii din Ucraina şi a-i îndruma în legătură cu îndeplinirea condiţiilor cerute de lege pentru dobândirea dreptului de proprietate privată în România de către cetăţenii ucraineni. (sursa: Societatea românească de avocatură Pavel, Mărgărit şi Asociaţii)


Articole înrudite