Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Claudia Boghicevici, a declarat miercuri, la deschiderea Forumului IMM-urilor, că România va elabora şi aproba, până la 15 aprilie, Planul naţional pentru locurile de muncă.
„Între obiectivele pe care ni le propunem este şi cel de a asigura tinerilor, în maximum patru luni de la absolvire, un loc de muncă sau un stagiu de formare profesională prin parteneriat cu mediul privat”, a spus ministrul Muncii, referindu-se la prima temă care va fi abordată de Comisia pentru locuri de muncă, recent înfiinţată în MMFPS.
În Comisia pentru locuri de muncă se află reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Inspecţiei Muncii, Casei Naţionale de Pensii Publice, IMM-urilor şi Organizaţiilor neguvernamentale. Această Comisie va fi multiplicată la nivelul fiecărui judeţ şi va fi un canal de comunicare cu Executivul, transmiţând propunerile care pot duce la stimularea ocupării.
Claudia Boghicevici a arătat că Planul Naţional pentru Locuri de Muncă pe care-l va elabora România este o urmare a unei decizii luate la nivelul Uniunii Europene în luna ianuarie.
„Vrem să folosim bani europeni pentru a reduce şomajul în rândul tinerilor şi, de asemenea, să folosim schemele de sprijin ale UE pentru a uşura mobilitatea tinerilor”, a spus ministrul Muncii.
Aceasta a mai arătat că un alt obiectiv al Comisiei pentru locuri de muncă este modificarea Legii 76 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, precum şi dezbaterea unor noi acte normative, aflate în pregătire, şi anume Legea Economiei Sociale şi Legea Meşteşugarilor, pentru care sunt aşteptate propuneri din partea IMM-urilor.
În acest context, Claudia Boghicevici a arătat că IMM-urile au fost parteneri ai MMFPS în pregătirea Codului Muncii, Legii Zilierilor şi Legii Uceniciei, bine primite de mediul de afaceri.
În încheiere, ministrul Muncii a atras atenţia că atunci când se vorbeşte despre locuri de muncă, orientarea este spre creşterea numărului acestora şi mai puţin spre îmbunătăţirea calităţii (salarizare, flexibilitatea, siguranţă).