23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă că, aşa cum rezultă din Raportul Comisie Europene, „cheia reuşitei reformei de află în buzunarul CSM, iar cifrul în buzunarul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”.
„Dacă până acum ceva timp problema principala a Rapoartelor era voinţa politică din spatele reformei, astăzi, când Raportul constată că Guvernul este vectorul principal al reformei, după ce Parlamentul a făcut proba travaliului adoptând legi importante şi schimbând politica în privinţa anchetelor, dând curs liber Justiţiei, este clar, aşa cum rezultă şi din Raport, faptul că cheia reuşitei reformei se află în buzunarul CSM, iar cifrul în buzunarul ÎCCJ. Raportul spune explicit că succesul reformelor va depinde de voinţa de reformă a CSM. Prin urmare, sistemul judiciar nu se mai poate ascunde în spatele lipsei de voinţă politică. Aceasta există şi a fost probată şi recunoscut”, a spus Predoiu.
Ministrul Justiţiei a abordat şi necesitatea cooperării între instituţiile ce fac parte din sistemul Justiţiei.
„Este acum nevoie de voinţa CSM şi de expertiză la acest nivel. Eforturile CSM trebuie consolidate cu expertiza din sistemul judiciar, cu ajutorul şefilor de instanţe şi parchete”, a adăugat Cătălin Predoiu.
De asemenea, ministrul Justiţiei a atras atenţia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie că trebuie să judece rapid marile dosare.
„Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie trebuie să judece cu un ochi la lege şi cu unul la ceas, pentru a împiedica prescripţia să se împlinească. Avem semnale de la vârful ÎCCJ că se ia în serios această problemă şi încurajăm aceste eforturi. Judecătorii trebuie să judece după probe, nu în funcţie de cariera politică prezentă sau de viitor a inculpaţilor”, a subliniat ministrul Justiţiei.
În plus, Cătălin Predoiu a atras atenţia că nu doar procurorii şi ANI ar trebuie să combată corupţia, ci este nevoie de un efort al întregii societăţi.
„Raportul confirmă pe un plan general progresele în combaterea corupţiei, să nu cădem în eroarea de a considera Ministerul Public, DNA, DIICOT sau ANI singurele responsabile cu eradicarea corupţiei şi a crimei organizate. MCV şi 2000 de procurori nu pot eradica corupţia în România. Este şi o problemă de standarde de viaţă, dar şi o problemă axiologică. Este o alegere la scara societăţii”, a mai spus ministrul Justiţiei.


Articole înrudite