02 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Centrele de plasament vechi vor fi desfiinţate până în anul 2021
Centrele de plasament vechi vor fi desfiinţate până în anul 2021

Guvernul a adoptat în ultima şedinţă de miercuri, 12 iunie 2019, un act normativ care prevede desfiinţarea centrelor de plasament vechi pentru copiii aflaţi în grija statului. Din 2021 copiii aflaţi sub protecţie socială vor locui în case şi apartamente de tip familial, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

„În şedinţa de guvern de astăzi (n.r - 12 iunie 2019), la propunerea ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, Guvernul a adoptat un act normativ prin care se modifică şi se completează Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului. Principalele schimbări vizează dezinstituţionalizarea copiilor până la finalul anului 2020, încurajarea plasamentului în familie sau la rude, prin acordarea unei indemnizaţii de sprijin, şi interzicerea instituţionalizării copiilor în centre de plasament, aşa cum le ştim în acest moment existente în ţara noastră. Actul normativ adoptat de guvern introduce obligaţia autorităţilor de la nivel local, dar şi a furnizorilor privaţi de servicii sociale, de a închide centrele de plasament de tip vechi sau de a reorganiza serviciile de tip rezidenţial până pe 31 decembrie 2020. După data de 1 ianuarie 2021 copiii vor primi îngrijire adecvată în case de tip familial, unde vor fi îngrijiţi maximum 12 copii în fiecare casă sau în apartamente de tip familial, unde vor fi îngrijiţi maximum şase copii în fiecare apartament”, a anunţat Nelu Barbu, la finalul şedinţei de Guvern.

Actul normativ prevede ca reprezentanţii centrelor de plasament care refuză desfiinţarea acestora riscă amendă între 3000 şi 10.000 de lei.

„Nerespectarea acestei prevederi, anume desfiinţarea centrelor de plasament de tip vechi, va fi considerată contravenţie şi se va pedepsi cu o amendă cuprinsă între 3000 şi 10.000 de lei. De asemenea, prin modificările aduse legii sunt stimulate şi persoanele care doresc să se implice în creşterea şi îngrijirea unui copil separat de familie, prin introducerea unei indemnizaţii de sprijin lunar în cuantum de 400 de lei. Decizia a fost luată după ce s-a constatat în timp că plasamentul în familie sau la o persoană, o rudă, este mai eficient pe termen mediu şi lung pentru copiii separaţi de familie”, a mai precizat Nelu Barbu care a mai spus că actul normativ creşte, de asemenea, indemnizaţia tinerilor care ies din sistemul social.

Câte centre de plasament mai sunt în judeţul Galaţi

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Galaţi mai are în subordine doar două centre de plasament. Este vorba despre Centrul de asistenţă pentru copii cu cerinţe educative speciale şi Centrul de plasament nr. 3 - serviciu de tip rezidenţial pentru copii cu handicap grav, ambele în municipiul Galaţi, iar la Tecuci mai este încă unul, Centrul de plasament Tecuci. În total, în centrele din Galaţi sunt 37 de copii, iar la Tecuci încă 15. Restul copiilor instituţionalizaţi se află în case de tip familial, DGASPC Galaţi deţinând 8 astfel de locuinţe în municipul Galaţi şi una în Tecuci.

După cum ne-a declarat directorul general adjunct - protecţia socială din cadrul DGASPC Galaţi, Ciprian Groza, în vederea respectării legislaţiei, la Galaţi, cel mai greu, dacă nu aproape imposibil, va fi desfiinţarea Centrului de plasament nr. 3 deoarece aici sunt instituţionalizaţi doar copii cu handicap grav şi care ar fi greu de relocat în case de tip familial, căci aceştia necesită supraveghere şi asistenţă medicală permanentă. Cu toate acestea, până la termenul limită prevăzut de lege, autorităţile vor găsi soluţia cea mai bună şi pentru aceşti copii.


Articole înrudite